ДИМИТРОВГРАДЧАНКА ОТ ШВЕЙЦАРИЯ ПОМАГА НА СЪГРАЖДАНКА

Дафина Пфиртер, в средата
контакти

Димитровградчанката Дафина Пфиртер, която живее от дълги години със семейството си в Швейцария, направи поредния жест за своя съгражданка. Тя отдели 540 лв., недостигащи за вече направена операция от коксартроза на лявата тазобедрена става на Любов Димитрова, която е вече с изкуствена. Оперативната намеса е извършена в МБАЛ „Стара Загора“ на 4 април и е струвала общо 3120 лв. Сега Любов се възстановява в домашни условия. През следващите дни предстои контролен преглед в града на липите и първа снимка, след намесата на лекарите. Те допускат, че може да се наложи подмяна на костта и на другата тазобедрена става, разказа майка и Златка Георгиева.

Това не е първата помощ, която Дафина Пфиртер прави за семейството. През 1991 г. Любов Димитрова страда от луксация на двата крака. Заминават на лечение в Швейцария, а Пфиртер е повикана, за да превежда. Тогава е първата им среща, дори ги приютява в своя дом. Оказва се, че в противен случай е трябвало да останат на улицата, поради пълната апатия на българското посолство, разказва Пфиртер.  През октомври миналата година швейцарката от български произход посети Социално учебен професионален център, където като шивачка работила Любов. Разбрала за нейните проблеми случайно, отново решила да помогне. Управителката на СУПЦ Магдалена Ванчева разказа, че мястото на оперираната се пази, а тя е в болнични. От констатацията на лекарите зависи дали отново ще заработи на шевната машина. При посещението си тогава Пфиртер дари за потребителите оборудване на стойност 1500 лв. По-късно през същия месец дари на Детско отделение към болницата два апарата за инхалации и два уреда за кислородотерапия, възлизащи на над 4000 лв. През седмицата отново ще посети СУПЦ и Детско отделение, за да види нуждите им. В предни години е помагала и на други свои съграждани.

Дарителската сметка на Любов Димитрова продължава да бъде отворена. За набиране на средства се включиха граждани, администрация и общински съветници. Кампанията е водена от сдружение с нестопанска цел „Подай ръка“. Желаещите да помогнат могат да направят това на:

IBAN: BG54 UNCR 7000 1520 6990 41 – Любов Райчева Димитрова

BIC(SWIFT): UNCRBGSF

Валута: BGN 

На снимката: Любов Димитрова, Дарина Пфиртер, Златка Георгиева (отляво надясно) 

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук