ДИМИТРОВГРАДЧАНИН ЖЪНЕ УСПЕХИ С НОВИЯ КИНО ХИТ „11 А“

[quote]ФИЛМЪТ, СЪС СЦЕНАРИСТ НИКОЛАЙ КОЛЕВ – НАЙ-ГЛЕДАН, СЛЕД „ЗАВРЪЩАНЕТО“, НА ЛЕО ДИ КАПРИО[/quote]

newbeautyДимитровградчанин, шурей на филмовия продуцент Дейвид Варов, жъне успехи с новия кино хит – „11 А“. Става дума за Николай Колев, сценарист на лентата.

Премиерата на „11 А“ беше на 27 януари, в София. Два дни по-късно, тръгна по кината в България. В момента няма яснота дали и кога ще се излъчи в Димитровград. Трябва да си го извоюваме по някакъв начин, споделя Колев. В Хасково има прожекции.

В „11 А“ участват актьорите Яна Маринова, Ралица Паскалева, Ники Сотиров, Башар Рахал, Бойка Велкова и др. Режисьор е Михаела Комитова, продуцент – Христо Христов, художествен ръководител – Георги Костов.

[pullquote_left]СЦЕНАРИЯТ – № 1 В СЕКЦИЯ „ДЕБЮТ“[/pullquote_left]

Сценария Николай Колев пише към края на 2011 г. Впоследствие, с екипа си, печели финансиране в конкурс на Националния филмов център. Сценарият е класиран на първо място в секция „Дебют“. Награден е и на националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет“ – Хасково. През 2014 г. започват снимките, продължили около месец. Следват – монтаж, постпродукция, технически 11-A-1корекции, преговори с разпространители и т. н.

Филмът трябваше да бъде готов през май миналата година. Позабавиха се малко нещата, но се радвам, че се получи. Отзивите на публиката са много добри, което ме прави много щастлив. „11 А“, за предишния уикенд, е вторият най-гледан филм в България, след „Завръщането“, с Леонардо ди Каприо, уточнява сценаристът.

Сюжетът на „11 А” проследява историята на Лина (в ролята Яна Маринова) – бивша състезателка по спортни танци. Тя приема предизвикателство – да бъде преподавател по литература в елитна столична гимназия… Но учениците, на които трябва да бъде класен ръководител, се оказват неконтролируеми и разглезени богаташки деца. На тях не са им чужди наркотиците, алкохола, своенравието, бунтарския дух и надменността, информират от bTV Studios, които разпространяват лентата на българската комедийна драма.

Николай Колев е роден в Димитровград през 1975 г. Магистър по български език и по история в Пловдивския университет. Работи като учител в Химическата гимназия в Димитровград, през периода 2002 – 2004 г. През 2005 г. заминава за София, където работи в рекламна агенция. По-късно се връща в родното място и се занимава със собствен бизнес. През 2011 г. отива отново в столицата.  Тогава прави първи стъпки в киното, със сценарий, по идея за късометражния филм „Призрак“, прожектиран на фестивал в Балчик.

[pullquote_right]ВИНАГИ СЪМ ПИШЕЛ, КИНОТО МИ Е СТРАСТ[/pullquote_right]

Авторът има издадена книжка с разкази през 2000 г., а три години по-късно излиза и романът му „Царят на животните“. Има и други сценарии, на английски език, като този за „11 А“ му е дебютен, на български език. Работил е като кастинг-режисьор, пиар…

Винаги съм пишел. Впоследствие се ориентирах към киното, с което желая да се занимавам, откакто се помня. Исках с „11 А“ да се получи развлекателна история, в същото време – сериозна. Да послужи като огледало, в което да се оглеждат и ученици, и учители. Добрите отзиви, от страна на зрителите, ме правят щастлив, защото посланието е достигнало до тях. Критиката, разбира се, не закъсня, но мен ме интересува публиката, коментира Колев.11-A-2

[pullquote_left]НИКОЛАЙ – С ПЛАН ЗА НОВ ФИЛМ, СКОРО[/pullquote_left]

Сценарият беше в мен, още преди да го напиша, като натрупване. Нищо от това на екрана не се е случило, но вдъхновението дойде от моите ученици. С част от тях сме запазили приятелските си отношения. Този филм го имам благодарение на тях, казва сценаристът.

Димитровградчанинът, вече, има план за нов филм, за който е написал сценарий. Подробности не разкрива, но открехва, че ще бъде свързан с тийнейджърска драма, както и че вече, има интерес.

Нещата се развиват усилено около новото студио, което Дейвид Варод има желание да направи в Димитровград. Ако станат, ще бъда радостен, защото идеята идва от мен. Освен киното, другото нещо, което съм обичал, цял живот, е моят град. Димитровград ми е дал страшно много, подчертава Николай Колев.

Още за „11 А“ – тук.

На водещата снимка – Николай Колев /вляво/

olea-625-50 banПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

1 КОМЕНТАР

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук