Димитровградските художници и творци прокарват своя пътека

контакти

Годишна изложба на художници и творци от Димитровград бе представена в Художествена галерия „Петко Чурчулиев“ за втора поредна година.

„Своя пътека“ е името й, заимствано от добре познатия стих на Пеньо Пенев – „…всеки своя пътека си има…“

Изложбата е много добра, определи я уредникът на галерията Емилия Стоева. Виждаме, че това е един умален мащаб на национална изложба, подчерта тя.

Радващо е, че освен доказани творци, има и толкова млади автори, заяви при откриването кметът на Димитровград Иво Димов. Той сподели, че щеше да е още по-добре, ако имаше по-голяма зала за представяния на експозиции. Шансът за това никак не е малък, стана ясно от думи на градоначалника, тъй като Община Димитровград има готов проект за Къща на изкуствата и се очертава възможност дейности по инициативата да започнат скоро.

Няма други градове с такава енергия и с толкова хубави изложби, заяви директорът на Исторически музей – Димитровград. Антоанета Станчева пожела на димитровградската група да запази тази енергия, да се разширява и да прокарва своя пътека, да образува здраво ядро, с лидер, какъвто е бил Петко Чурчулиев, почете паметта му тя.

За тазгодишната изложба бе решено да бъде разширен кръгът с участници и да бъдат поканени автори, които не живеят постоянно в Димитровград, като Благой Господинов, Владимир Запрянов, Павлина Копано, Ради Радев, Стефан Чурчулиев, Христо Панев, Янко Янков. Подредени са още творби на добре познатите в града Георги Стойнев, Йордан Йорданов, Надежда Стойнева, Ваня Илкова. Сериозно е участието на млади автори. Стефан Кузев (дърворезба) и Стефани Колева (графика) – двамата възпитаници на Националната художествена академия, познати от миналата година. Сред новите автори са Денилин Нейчев, който в момента учи магистратура в Художествената академия, специалност „Метал“, както и Ирена Маргаритова – възпитаничка на Великотърновския университет, специалност „Живопис“.

Изложбата предизвика голям интерес. В Художествена галерия „Петко Чурчулиев“ тя ще продължи до 15.01.2024 г.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук