ДИМИТРОВГРАДСКИТЕ БЕЗДОМНИЦИ СКРИТИ ОТ СТУДА В БЛАГОЕВГРАД

Димитровградските бездомници Кирил Недев и Лиляна Стоянова се спасиха от студа. От 5 януари те са настанени в център за временно настаняване в Благоевград, съобщиха от Агенция „Социално подпомагане. Там те ще прекарат три месеца, колкото се позволява за година. Двамата доскоро живееха с други бездомници в изоставена сграда в Димитровград. Една от тях е Виолета. Вероятно, тя е заминала с тях, тъй като не се мярка напоследък, допуснаха от Агенцията. Тя не е подавала документи за временно настаняване, тъй като няма лична карта, но се правят стъпки за издаване на такава.

В център за временно настаняване в Пазарджик е и Десислава Лещарска, която доскоро спеше на една от пейките на бул. „Трети март“ в Димитровград. Друг бездомен е Пламен. Преди три дни той подава молба за временно настаняване до Агенция „Социално подпомагане“ в Димитровград и чака одобрение За него е осигурена храна по социалната услуга „Обществена трапезария“. Проблем има с друг техен събрат по съдба – Стоян Димитров. Той е бивш възпитаник на СУПЦ, но след като изтича 3-годишния срок за настаняване там, попечителят му от Котел, от където е Стоян, не се погрижил за него, както се изисква.

Хората вече свикнаха да ни сигнализират, когато видят скитащи се. Обаждат ни се по телефона или идват на място. Като го направят, пращаме социални работници да проверят какъв е случая. Реагираме спрямо конкретната ситуация, коментира директорът на димитровградската социална служба Жанета Желева.

Тя уточни, че центровете за временно настаняване, на първо място, настаняват бездомни от съответната област. При свободни места, се приемат такива и от други региони. Център за временно настаняване в област Хасково няма. Такъв да изгради, както писахме, има амбицията Община Димитровград. Проектът е готов, като се изчаква подходяща програма.

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

1 КОМЕНТАР

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук