Димитрия Русева, кандидат за кмет на Крепост: Родното село е всичко за мен!

контакти

Обичам родното си място, то е всичко за мен! Голямо удоволствие е да работя за жителите му през годините, ще се радвам да го правя и занапред, споделя Димитрия Русева, кандидат за кмет на село Крепост, издигната от ГЕРБ.

Да даряваш населението с култура, да запазваш традициите, да ги предаваш на младото поколение… Това е неоценимо богатство, продължава Русева, секретар на Народно читалище „Селска пробуда – 1927“. В него е вече 36 години, приема го за втори дом.

Когато Иво Димов ми предложи да се кандидатирам за кмет на Крепост, не бях готова на това предизвикателство. Взех решението малко трудно, защото съм отдадена на професията си в читалището. Закърмена съм с него още от детство, моите родители също са били самодейци…, разказва Димитрия.

Иво Димов, кмет на Димитровград в три поредни мандата, кандидат за четвърти, поздравява Димитрия Русева

Стимул да приема бе екипът на Иво Димов, работата му като кмет на Димитровград и, конкретно, подкрепата му за културата, която, уверена съм, ще продължи и в следващите години. Читалището в Крепост, например, бе реновирано с общински средства, с каквито се финансира и фолклорният ни фестивал „Читалището – храм на българския дух“. В рамките му през тази година чествахме 70-годишнината на представителния ни фолклорен хор. Активно работим по различни направления. За това са създадени съвременните условия. Постоянно обновяваме и книжния фонд, казва секретарят, с ангажимент и към библиотечната дейност.

Никога досега не съм се занимавала пряко с политика, но Иво Димов ме убеди, че ще помага за развитието на село Крепост и след като се замислих колко неща могат да се направят, приех да бъда кандидат за кмет, подчертава г-жа Русева.

Тя вече обмисля инициативи за подобряване на живота в Крепост, голяма част от които, според нея, няма да костват много средства. Желанието й е да започне с парка, по думите й, недобре стопанисван, с нужда от допълнителен ремонт, също – обновление на детската площадка, допълнително осветление, видеонаблюдение, фитнес на открито… Амбицирана е да потърси варианти за изграждане на футболно игрище, каквото липсва, макар Крепост да е сред най-големите населени места, с над 2000 жители, което ще рече, че има много млади хора, желаещи да спортуват. Откроява и други проблеми като обраслото дере в началото на селото, което от години стои непочистено. Не на последно място поставя необходимостта от по-безопасна автобусна спирка, при входа на самото село.

Димитрия Русева пред любимото читалище „Селска пробуда -1927“

Съхраняването и развитието на културното наследство е основен приоритет за Димитрия Русева. На първо място, разбира се, е запазването на паната на сгради, които превръщат Крепост в галерия на открито. Някои от тях вече са реставрирани, създават се и нови от автора им – художник Христо Панев, който всяка година пристига, за да твори в родното село. От Крепост са още художниците Владимир Запрянов, Благой Господинов…, които също поддържат контакти. Именно заради това се обсъжда идеята да се направи пленер, който да е част от фолклорния фестивал. Самият фестивал се провежда на мобилна сцена, като желанието е да се изгради постоянна сцена, до училище „Христо Ботев“, с което читалището е в много добри партньорски отношения.

Последните години са трудни за Димитрия Русева, но устоява, като силна жена. Не се предадох, не се пречупих. Хората виждат в мен човека, който им отдава цялата си любов – на тях и на нашето населено място. Оптимист съм, че когато има работещ екип, когато има синхрон между кмета на населеното място, кмета на общината и Общинския съвет, нещата ще се получат, твърдо заявява кандидатът на ГЕРБ за кмет на село Крепост.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук