Дигитализираха вестници от зората на Димитровград по проект на библиотеката

контакти

Вестници, отпечатвани в първите години след основаването на Димитровград, дигитализира Градска библиотека „Пеньо Пенев“. Това стана по реализирания от институцията проект „Нови възможности за съхранение и достъп до културно-историческото наследство на Димитровград“. Партньори по него са Исторически музей – Димитровград и хасковската Регионална библиотека „Христо Смирненски“. Част от вестниците вече са качени на специално разработен сайт.

Проектът, реализиран по „Програма за възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински културни институти“, е на обща стойност 25 160 лв., 20 910 лв. от които са от Национален фонд „Култура“. Той стартира преди малко повече от година, като основната дейност бе доставка и инсталация на специализиран скенер, даващ възможност за дигитализация на ценни издания и документи.

Този скенер бе дълго чакан и ни позволи да започнем дейностите по запазването на културно-историческото наследство, свързано най-вече с изграждането и развитието на Димитровград. С времето състоянието на изданията се влошава и бе много важно да започнем дигитализацията. Щастлива съм, че успяваме да го направим, сподели директорът на библиотеката Валентина Терзиева, представила осъществените дейности по проекта. За обучението на наши служители помогнаха колеги в библиотеката в Хасково, където разполагат с подобно оборудване, допълни тя.

Работата със скенера продължава

По проекта бе заложено дигитализация на два основни ресурса от фондовете на Градска библиотека „Пеньо Пенев“ и Историческия музей. В библиотеката избраха вестник „Строим Димитровград“ (1950-1951-1952 г.), в музея – вестник „Народен строител“ (1958 г.), както и документи от фонда. Може да ги разгледате в разработения сайт –  digitlib.org. В него е заложено поле за търсене по ключова дума. То ще става все по-полезно с добавяне и на още издания и документи от фондовете.

Продължаваме дигитализацията. Идеята е абсолютно всички периодични издания, от най-старото до наши дни, които касаят Димитровград, да бъдат дигитализирани постепенно, допълни директорът на библиотеката Валентина Терзиева. Дигитализирани са вече вестник „Млада гвардия“ (1948 г.) и част от „Димитровградска правда“ (1953-1954 г.). По думите й, тези и други издания ще минат през специализиран софтуер, като връзка с дигитална библиотека, която тепърва започва да се създава.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук