Диви гълъби настъпват в Димитровград

контакти

Диви гълъби настъпват в Димитровград от известно време. Единични бройки са били забелязвани в рамките на града още преди две-три години. Сега обаче популацията им видимо се увеличава. Групи от по няколко двойки се срещат на центъра на града, около Неделния пазар, жп линиите…

Снимка: bspb.org, Юлиян Попов

Става дума за гривяка, който по информация на galabite.com, е най-едрият див гълъб у нас. Разпространен е на почти цялата територия на страната, особено в планинските и полупланинските части, но и в равнинни гористи райони. През последните години все по-често се среща и в градски паркове и градини в населени места, посочват от Българското дружество за защита на птиците.

Граждани споделят, че богатата дървесна растителност е сред основните причини гривяците да си харесат Димитровград, който се слави и с много и големи паркове и зелени междублокови пространства.

 

Явно пернатите намират и спокойна среда, предвид информациите, че това са предпазливи птици. Действително, те рядко кацат по земята, за разлика от познатите градски гълъби, по-често стоят в короните на дърветата. От друга страна, гривяците са много адаптивни. Те са моногамни, образуват стабилни двойки за целия период на гнезденето. Обикновено мътят по два пъти на сезон, като първото е още през април-май…Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук