Деца твориха заедно картини с ръце в Деня на толерантността

Деца с увреждания и такива от местни училища твориха заедно картини с ръце, а поводът бе Международният ден на толерантността, отбелязван на 16 ноември. Празникът, организиран от Дневния център за деца с увреждания /ДЦДУ/, се състоя в голямата читалня на Градска библиотека „Пеньо Пенев“ в Димитровград. Включиха се ученици от училищата „Алеко Константинов“, „Любен Каравелов“, „Васил Левски“, както и младежи от Общинския ученически парламент, към Детския и младежки център. Специален гост бе секретарят на Община Димитровград Венета Стоименова, която също твори с децата в импровизираното ателие. „Ръцете на децата са еднакви“, бе мотото на събитието.

Идеята на празника, превърнал се в традиция, е да възпитаваме толерантност у нашите деца. За малките потребители в дневния център е много важно да се срещат с нови хора, да им обръщат внимание, да се запознават и разговарят с тях. Най-малко месец след подобно събитие те коментират и съпреживяват срещите, посочи директорът на ДЦДУ Ивелина Златева.

Подобно ателие, посветено на Деня на толерантността, се организира за трета поредна година, а от 2014 г. децата от дневния център се изявяват с изложби. При сегашния празник те са разделени на 5 работни групи, които ще изработят по две картини с ръце и бои. С тях, впоследствие, ще бъде организирана пътуваща изложба, която ще бъде изложена във всяко димитровградско училище, за по седмица. Основният смисъл е, че няма как да се разбере коя ръчичка е на дете с увреждане и коя на дете без проблеми. Това показва, че всички те са еднакви, както са еднакви желанията и мечтите.

Припомняме, че при първото ателие, преди две години, децата подготвиха цветни кутии, за подаръци за деца, които нямат възможност да получат дарове за Коледа. В следващото правиха сувенири, изложени на базар, средствата от който отидоха за болни деца.

Надявам се някой ден не ние да търсим децата от училищата, а те да започнат да търсят нас. Да започнат да припознават децата от дневния център като техни приятели, с които могат да общуват и да създават различни неща заедно. През зимния период, например, ще бъдем по-често затворени в центъра. Радост за нас ще е, ако деца от училища или детски градини ни посетят покрай Коледа, за да изпеят някоя песничка, да потанцуват или да представят коледна пиеска, сподели още директорът на ДЦДУ.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук