СПИРАТ НИ ОТ СЪСТЕЗАНИЕ – ПОЗИЦИЯ НА БФ „РОНА“ И ДЕНС ЦЕНТЪР „ГАЛАКСИКО“

Галаксико
контакти

[quote]Отворено писмо от Тихомир Митев и Милена Налбантова[/quote]

След подаване на всички заявки в срок и превеждане на парите за такси участие и хотелско настаняване на 12.02.2013 г., документите ни бяха приети без възражение от организатора на Световния танцов трофей в Лигнано Сабиадоро- Италия, който се провежда на 22-24 март, 2013 г. На 01.03.2013 г. бяхме уведомени от същия, че танцьорите ни не могат да вземат участие в турнира, а г-жа Милена Налбантова, въпреки поканата, няма да може да съдийства.

Обяснението на организатора е, че е създадена пречка поради статута на състезанието, което е одобрено от IDO, но не е по-регламент  на IDO (Международна танцова организация) и за това е нужно всички участници- нечленове на IDO да имат само одобрение от представителството на IDO за съответната страна, в случая БСТФ в лицето на Председателя г-жа Юлия Попова.

От този момент нататък – вече 20 дни, ние нямаме официално становище на БСТФ. Не сме запознати официално от въпросната федерация, на която не сме членове, поради каква причина не ни се оказва съдействие и защо конкретните участници са спрени.

В рамките на тези 20 дни бяха направени многобройни опити за контакт по телефон, имейли, писани официални писма от ОНЧ „Заря-1858“, Община Хасково, ОП Детски и младежки център- Димитровград, както и официални писма от организатора в Италия и от почетния президент на IDO – г-н Уилям Фаулър за съдействие в създалата се ситуация и дори наше желание за членство към федерацията, за да не се спира участието на децата от Хасково и Димитровград. До този момент г-жа Попова не е отговорила официално или неофициално на нито едно наше запитване.

Редно ли е да разбираме за подобна ситуация чак от Италия, когато в България има отговорни лица? И ако г-жа Председателката е изключително заета да си вдигне телефона или да отговори на писмата, които сме изпратили, не могат ли да ни информират нейните заместници – г-жа Дорина Инджова (Хасковo) и г-жа Цвети Асенова (София) или отговорника по международните въпроси на БСТФ – г-н Синиша Веселинович (София), че е възникнал бюрократичен проблем?

Състезанието е втора година с такъв статут на одобрение от IDO. Миналата година обаче, пречка нямаше, дори БФ Рона участва със 7 деца и се върна с шампионски титли.

Щом едни врати се затварят, други биват широко отворени! И така, двата колектива заминават на състезание в Нови Сад, Сърбия, където се провежда поредицата от квалификационни състезания във веригата на Денс старс, където ако има спечелени квоти, децата могат да се явят на финалите на 15-19 май в Пореч, Хърватска.

„Рона” заминава с 4 деца и с 15 танца, а „Галаксико” с 6 деца и с 18 танца. Танцьорите ще се представят в стиловете – контемпорари модерн, контемпорари лирикъл, етно, джаз, оупън, акро денс и хип хоп. Въпреки преживяното разочарование от нас ръководителите, от труда на децата, от средствата, заделени от родителите и спонсорите, танцьорите убедително дават своята заявка за шампионски титли и покоряване на една от най- красивите сцени на танцовото изкуство!

Благодарим на всички институции и на Община Димитровград и ОП”Детски и младежки център”, които най- любезно ни съдействаха за навременно разрешаване на проблема. Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук