Дефицит: Търсят още по 40 преброители в Хасково и Димитровград

920 заявления са подадени за преброители и контрольори в областта. Достатъчен брой хора са кандидатствали за контрольори. Дефицит на преброители обаче е отчетен в две общини. В община Хасково има недостиг на около 40 човека. Същото толкова преброители липсват в община Димитровград. Това стана ясно при среща на заместник-областния управител на Хасково Виолета Желева с началника на отдел „Статистически изследвания“ – Хасково Светла Велева, съобщават от Областна администрация. На нея бяха обсъдени въпроси, свързани с предстоящата кампания по преброяване на населението и жилищния фонд в България.

Все още има възможност желаещите да подават заявления в деловодствата на общинските администрации в Хасково и Димитровград. Преброителите ще бъдат проверявани за чисто съдебно минало, а след това ще преминат обучение. Обучението ще се извършва от наши служители от 25 август до 3 септември по места. Общините осигуриха зали, където то да се осъществи, обясни Велева.

На срещата бе изяснено, че е сформирана временна областна преброителна комисия, с председател Виолета Желева, сформирани са и временни преброителни общински комисии.

През този и следващия месец предстои да бъдат транспортирани всички преброителни материали по общините в областта. Срокът е от 15 юли до 15 август. Виолета Желева обсъди със Светла Велева организационния план за дейностите по подготовката на предстоящата кампания. Те дискутираха приемането и предаването на преброителните книжа по график на общините.

Преброяването на населението и жилищния фонд в България ще стартира на 7 септември онлайн и ще продължи до 17 септември. Ще бъде проведена медийна кампания, целяща да популяризира предстоящото електронно преброяване, като се очаква то да бъде предпочетено предвид епидемиологичната обстановка.

От 18 септември ще започне преброяването на терен. То трябва да приключи до 3 октомври.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук