Детско отделение в социалната мрежа и отвътре. Каква е картината, какво предстои?

Камара от коментари предизвикаха качени в социалната мрежа снимки за паднала мазилка в  стаи на Детското отделение в димитровградската МБАЛ „Света Екатерина“. Появи се дори предложение от фирма за безвъзмезден ремонт и дарения.

Впоследствие публикациите изчезнаха, което поражда въпроси, но и интереса ни за проверка на място. А преди посещението разговаряхме и с началника на Детско отделение – педиатърът д-р Роман Ризов.

Не  е чак толкова зле положението, колкото бе представено. Има една-две стаи с паднала мазилка, заради непрекъснатия конденз. По-сериозният проблем при тях се е появил тази зима. Иначе, цялото отделение има необходимост от пребоядисване и като цяло – козметичен ремонт, коментира д-р Ризов. Той припомни, че основни ремонти на отделението са правени преди 8 и преди 5 години.

От персонала, пък, посочиха, че на много места, както са показали снимките, боята е започнала да се лющи. Какъвто и ремонт да се предприеме, трябва да се помисли за влагата, защото в противен случай, няма да има смисъл, смятат служителите.

Същевременно, управителят на болницата д-р Матей Матеев и заместникът му д-р Алдин Карагьозов допълниха, че леки козметични поправки се предприемат почти всяка година. Дори можем да кажем, че никое отделение не е било толкова ремонтирано, колкото Детско, акцентираха управителят и заместникът му. Подчертаха също, че нов козметичен ремонт предстои в началото на лятото. Изчаква се периодът, в който ще има по-малко хоспитализирани пациенти, както и отстъпването на пандемията.

Коментар по темата направи и кметът на Димитровград Иво Димов. Общината отделя 500 хил. лева тази година за болницата, предишните – по над 300 хил., и не приемам да се предприемат акции за набиране на средства за ремонт на няколко квадрата. Ако има проблем в отделението, би било редно началникът му да сигнализира управлението на болницата. Така вероятно е и станало, но се изчаква подходящо време и период, заяви Димов, разочарован, че се говори за окаяното състояние на цялото отделние, без да е ясно как стоят нещата.

Не съм писал специални рапорти, но за състоянието се знае, обясни д-р Ризов, който конкретизира още една причина за отлагането на пореден основен ремонт. Такъв не се прави, защото очакваме преместването на Детско отделение в централния корпус на болницата. То трябва да бъде на мястото на Спешна помощ, когато направят нова постройка за нея. Не очаквам това да стане скоро. Затова е добре да се направи козметичен ремонт в следващите месеци, сподели педиатърът.

За очакваното преместване, за което се заговори преди пет години, подчертаха и от управлението на болницата. Това е и причината да не се предприема основен ремонт, освен че сградата е много стара и няма смисъл да се прави цялостно. Затова ще се вземат временни козметични мерки за компрометирани участъци.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук