Десет правила за Великия пост, от Църквата

контакти

От днес започват Великденските пости, продължаващи седем седмици и приключващи ден преди Великден, който тази година е на 5 май.

Често слушаме и говорим за Великия пост като за особен период от време в живота на Църквата: време на по-продължителни молитви, на многообразни самоограничения в различни сфери на живота, време на внимателно вглеждане в собственото духовно състояние.

Но за да не превърнем Великия пост в месец и половина трудна и безсмислена диета, а да го преминем в присъствието на Господа и Неговите ученици, редно е да се придържаме към някои важни правила. Това пишат от Българската православна и посочват десет от тях.

1. Винаги се радвайте!

„Винаги се радвайте. Непрестанно се молете. За всичко благодарете“ (1Сол.5:16-18). Този мъдър съвет на апостола е най-актуален, особено през великопостните дни.

2. Непрестанно се молете!

Не можем, естествено, всички да достигаме исихастки нива на постничество, но си заслужава да се доближим поне с няколко крачки по-напред до идеалния образец. Добре е да отделим за молитви повече време от обичайното.

3. Храмовата молитва

Битови проблеми, улични задръствания, градски шум – цялата тази суета ни докарва до ужасно изтощение, даже и да успеем през поста някак да се организираме така, че да поемаме само подходяща храна, да изпълняваме в пълнота молитвеното си правило, да носим неуморно молитва в сърцето си. Тук идва възможността да почерпим помощ от храмовата молитва.

4. „Отвори ми вратите на покаянието, Животодателю!“

Всички знаем добре: постът е нужен не на Бога, а на нас. Великият пост се състои от две части: Четиридесетница и Страстна седмица. Първата – това е време за покаяние, втората – време за очищение и подготовка за Пасха.

5. Следете за здравословното си състояние!

Да не пропуснем и здравето. Ако по време на поста почувствате някакви проблеми със здравословното си състояние, трябва веднага да го споделите с духовника си и да обсъдите каква да бъде разумната степен на въздържание.

6. Гледай само в своята паничка!

„Тщеславен съм, когато постя, но когато нарушавам поста, за да скрия от хората своето въздържание, пак съм тщеславен, считайки себе си мъдър“, казва със скръб преп. Иоан Лествичник в своята „Лествица“ (Стъпало 22). „Тщеславието в постенето“ е видимо опасно и върви ръка за ръка с осъждането.

7. „Не само с хляб ще живее човек…“

Добре известното продължение на горепосочения цитат: „…но с всяко слово, което излиза от Божиите уста“ (срв. Мат.4:4) – идеално се вписва във великопостния период, защото през тези дни трябва да отделяме особено внимание на четенето на Библията – Словото Божие.

8. Не отлагайте да вършите добро

Добре е да съчетаем намаляването на интереса към чуждата паничка с увеличаване на интереса ни към ближните като цяло. Съсредоточаването върху личното духовно състояние не бива да се превръща в равнодушие към хората около нас. Постът трябва да ни подпомага да укрепваме у себе си следните добродетели: любов към Бога и любов към ближния.

9. Човеколюбие без човекоугодие

Доброто отношение към ближния понякога ни обръща в една крайно неприятна посока: човекоугодието. По принцип в подобен случай изобщо не става дума за добро отношение към ближния – имаме просто проява на слабохарактерност и зависимост от мнението на околните. През Великия пост наблюдаваме особено голяма ескалация именно на тази страст.

10. Следвайте Христос

Накрая ще споменем най-главното правило през Великия пост: да помним защо съществува той. Великият пост – това е време на активна и съсредоточена подготовка за Светлото Христово Възкресение. И то подготовка на дело: ще се потрудим заедно с Господ да изкараме четиридесет дни в пост и заедно с Господ ще отидем на гроба на Лазар; заедно с Господ ще влезем в Йерусалим и ще Го слушаме в Храма; ще се причастим заедно с Апостолите на Неговата трапеза по време на Тайната вечеря; ще Го последваме в кръстния Му път; заедно с Божията Майка и любимият Христов апостол, Иоан, ще излеем своята скръб на Голгота…

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук