Десетки мъртви птици в центъра на Димитровград. Болест ли има?

На десетки мъртви птици се натъкнахме, близо до центъра на Димитровград, което предизвика притеснение. Част от тях са в градинката зад  блок – 16 на бул. „Георги С. Раковски“. Повечето са на зелената площ, но има и такива, размазани на пътното платно. Не е изключено да има и на други места, включително, от други видове пернати.

Малко след публикуване на материала, в социалната мрежа бе коментирано, че не са само гарги. Твърди се, че има и много умрели гълъби в т. нар. кв. „Толбухин“, както и до парк „Марица“.

Освен мъртви гарги, днес и в предните дни се забелязват омърлушени птици, които не летят и като минеш покрай тях, почти не реагират, забелязаха граждани.

Интересно е, че ситуацията се повтаря, донякъде. Преди две години писахме за същото място и същия проблем, оказва се, че и датата е почти същата! Тогава обаче измрелите гарги бяха далеч по-малко. Предположението тогава беше, че са убити умишлено, но дали е така, може само да се предполага. Вероятно е причината, тогава и сега, да е една и съща, но това трябва да кажат специалистите.

За мнение потърсихме биолога-орнитолог Борислав Борисов. Причините може да са разнообразни – от физическо изтребване, през отрова или болест, посочи той. Според него, периодът сега за гаргите е критичен, тъй като отглеждат малките си. Насочи към Регионалната инспекция по околна среда и води /РИОСВ/.

Потърсихме за информация Мариана Чомпалова-Йорданова, отговаряща за връзките с обществеността в РИОСВ – Хасково. Гаргите не са защитен вид. Ние отговаряме само за защитените видове. Това акцентира тя, насочвайки към служба „Зелен телефон“ в Регионалната инспекция.

Оттам посочиха, че е хубаво да се обърнем към Областната дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/. Казаха също, че преди 1-2 години в Хасково имало масово измиране на гарги покрай реката. Тогава от РИОСВ присъстват на проверка с експерти от ОДБХ. След изпратени проби в София, става ясно, че причината е вирус.

Същевременно, обърнахме се към главния еколог в Община Димитровград Пламен Митков. Той заяви, че не е наясно с мъртвите птици, но ще провери на място. Потърсихме и управителя на „Нео Титан“ Атанас Стефанов, за да попитаме имат ли отношение по прибирането на птиците. Работници на фирмата почистват района, например, но не пипат гаргите. Стефанов обясни, че дружеството има договор с Общината да почиства битови отпадъци, което не включва мъртви животни или птици.

Свързахме се също с Владимир Трифонов, от направлението „Биологично разнообразие, защитени територии и зони“ в РИОСВ. Не знам в случая какво трябва да се направи, защото се занимавам предимно със защитени видове. В случай на мъртви птици, отиваме заедно с експерти от ОДБХ. По-скоро, трябва ветеринар да каже, обясни Трифонов.

Щом има много птици или животни, измрели на едно и също място, значи, смъртта е настъпила бързо. Открояват се две причини за това. Първо, отравяне, което може да настъпи от храна или примамка, например. Второ, заразно заболяване, когато птиците не умират по едно и също време. Може да е птичи грип или друго заболяване по птиците, предположи Стефан Динков, ветеринарен доктор в клиника „Джаф и Мър“ – Хасково.

При никакви положения умрелите птици не трябва да се пипат. Трябва своевременно да се ограничи достъпа до тях и да се приберат от съответните институции, тъй като се създават предпоставки за евентуална зараза, допълни д-р Динков. Според него, могат да се вземат 1-2 умрели птици, да се сложат в найлонов плик, след което да се откарат за изследвания. В този случай обаче трябва да се внимава.

Позвънихме на стационарния телефон на ОДБХ в Хасково. Служителка, предпочела да не си казва името, прие сигнала по телефона и обеща, че по него ще започне да се работи. Същевременно, за допълнителна информация насочи към директора на ОДБХ, контакт с когото, след няколко позвънявания, в различно време, не успяхме да осъществим. Надяваме се допълнение към сигнала да бъде и тази публикация и да получим своевременен официален отговор. Обещанието е, че това ще стане и ще се изясни причината за смъртта на птиците.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук