Депутатът Павел Шопов не носи и няма да носи маска. Никой не го глобява

„Няма да сложа, докато не променят разпоредбите. Не става въпрос за желание или нежелание“

До скандална ситуация в Народното събрание се е стигнало преди няколко дни, заради отказа на народния представител Павел Шопов да си сложи маска. По информация в медиите, първи забележка му направил зам.-председателят на НС Емил Христов. След това другият зам.-председател Валери Симеонов също го порицал и заявил, че лично ще се е обадил в Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в София, за да дойдат и да направят акт на депутата.

Да коментира ситуацията и да разберем дали е санкциониран, обърнахме се към Шопов, издигнат от 29-ти хасковски изборен район. Сред причините да го направим са информациите за глобени граждани, които не носят маски, както и арестувани…

Ако трябваше да се носят маски, трябваше първо да променят закона, който забранява слагането на забрадки, превръзки, маски… Освен това, Народното събрание не е територия, която да е обществена. Там има специален достъп, а разпоредбите са за места, които са публични. Става дума за реда за влизане, проверките и още съображения. Има и други учреждения, където режимът е специален и наредбите не се отнасят, обясни депутатът.

Според мен, не е задължително да се носи маска в Народното събрание. И няма да сложа, докато не променят разпоредбите. Тук не става въпрос за желание или нежелание. Симеонов не може да ми нарежда. Той ръководи заседание и не е контролен орган на Министерството на здравеопазването. Това не му е дискотека, в която да влиза и да преценя кого да изгони, заяви Шопов.

Той самият не знаеше какви действия са предприели от столичната РЗИ. Едно обаче става ясно от думите му – до този момент не е глобяван, не са идвали експерти, които да му връчат акт и никаква информация по въпроса не е достигала до него. Говорим и за предходен период. Днес служителите на столична РЗИ бяха в Народното събрание, за да връчат документ за нарушение на депутатите, които бяха без маска в пленарната зала… Депутатът Павел Шопов от „Атака“, който редовно не носи маска, чакаше служителите при журналистите в зала „Запад“, но те така и не се качиха при него да му връчат документа, пише Агенция„Фокус“ още в началото на юли месец.

При напускането на залата казах на квесторите, ако пристигнат експерти, да ги насочат в пресцентъра, където да изложа съображенията си. Не дойдоха. Още първия път, преди месеци, настоявах да дойдат в пресцентъра…, допълни народният представител.

Същевременно, в петък сутринта изпратихме запитване до РЗИ – София. Попитахме дали е глобен сега Павел Шопов за неносене на маска в НС, глобяван ли е в преходен период и т. н., но до този момент отговори няма. Многократно опитахме да се свържем с пресцентъра на столичната здравна инспекция на посочения телефон, но никой не отговаряше…, а тези, на които вдигаха служители, препоръчваха да се свържем с пресцентъра.

Снимка: БГНЕС



Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук