Депутатът Павел Шопов не носи и няма да носи маска. Никой не го глобява

„Няма да сложа, докато не променят разпоредбите. Не става въпрос за желание или нежелание“

контакти

До скандална ситуация в Народното събрание се е стигнало преди няколко дни, заради отказа на народния представител Павел Шопов да си сложи маска. По информация в медиите, първи забележка му направил зам.-председателят на НС Емил Христов. След това другият зам.-председател Валери Симеонов също го порицал и заявил, че лично ще се е обадил в Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в София, за да дойдат и да направят акт на депутата.

Да коментира ситуацията и да разберем дали е санкциониран, обърнахме се към Шопов, издигнат от 29-ти хасковски изборен район. Сред причините да го направим са информациите за глобени граждани, които не носят маски, както и арестувани…

Ако трябваше да се носят маски, трябваше първо да променят закона, който забранява слагането на забрадки, превръзки, маски… Освен това, Народното събрание не е територия, която да е обществена. Там има специален достъп, а разпоредбите са за места, които са публични. Става дума за реда за влизане, проверките и още съображения. Има и други учреждения, където режимът е специален и наредбите не се отнасят, обясни депутатът.

Според мен, не е задължително да се носи маска в Народното събрание. И няма да сложа, докато не променят разпоредбите. Тук не става въпрос за желание или нежелание. Симеонов не може да ми нарежда. Той ръководи заседание и не е контролен орган на Министерството на здравеопазването. Това не му е дискотека, в която да влиза и да преценя кого да изгони, заяви Шопов.

Той самият не знаеше какви действия са предприели от столичната РЗИ. Едно обаче става ясно от думите му – до този момент не е глобяван, не са идвали експерти, които да му връчат акт и никаква информация по въпроса не е достигала до него. Говорим и за предходен период. Днес служителите на столична РЗИ бяха в Народното събрание, за да връчат документ за нарушение на депутатите, които бяха без маска в пленарната зала… Депутатът Павел Шопов от „Атака“, който редовно не носи маска, чакаше служителите при журналистите в зала „Запад“, но те така и не се качиха при него да му връчат документа, пише Агенция„Фокус“ още в началото на юли месец.

При напускането на залата казах на квесторите, ако пристигнат експерти, да ги насочат в пресцентъра, където да изложа съображенията си. Не дойдоха. Още първия път, преди месеци, настоявах да дойдат в пресцентъра…, допълни народният представител.

Същевременно, в петък сутринта изпратихме запитване до РЗИ – София. Попитахме дали е глобен сега Павел Шопов за неносене на маска в НС, глобяван ли е в преходен период и т. н., но до този момент отговори няма. Многократно опитахме да се свържем с пресцентъра на столичната здравна инспекция на посочения телефон, но никой не отговаряше…, а тези, на които вдигаха служители, препоръчваха да се свържем с пресцентъра.

Снимка: БГНЕСПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук