Ден на тракийската памет: Поклон пред жертвите, слава на героите!

контакти

С Ден на тракийската памет традиционно бе отбелязана 107-мата годишнина от клането край Ятаджик, сега Маджарово. На мемориала край града, глава пред жертвите сведоха потомци, граждани и гости на Маджарово, кметове на населени места. Сред тях бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, областният управител д-р Стефка Здравкова, председателят на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов, народният представител Евгения Ангелова.

На днешната дата си спомняме за трагичната съдба на хиляди българи, загубили живота и домовете си през 1913 година. Почитаме паметта на тракийците, останали завинаги по тези земи след един от най-жестоките погроми в новата история на България. Припомняме си за унижението, грабежите и убийствата на жени, деца и възрастни, белязали за пореден път Националната ни памет.  Но в този ден на памет бих искала да споделя и възхищението си от смелостта и храбростта на войводите Руси Славов, Димитър Маджаров и техните чети. Точно те, преди 107 години, тук, край Ятаджик, са готови да дадат в жертва собствения си живот, за да спасят хиляди прогонени Българи. Искам да изкажа и уважението си, към потомците, които въпреки пропитите с кръв земи от невинните жертви, отговарят по най-достойния начин: „Не забравяй, но не отмъщавай“ – каза в обръщението си областният управител.

Д-р Здравкова подчерта, че събития като тези от 1913 г. трябва да се помнят и за тях да се говори.

„Да не се забравя паметта на жертвите! Да не се забравя подвигът на героите! Но най-вече да не се забравя, че духът и вярата са успели да съхранят българския народ и в това изпитание. За пореден път си припомняме, че само когато сме единни можем да защитим каузата България! Поклон! Да живее България!“

Веднага след церемонията официалните лица поднесоха цветя и на паметниците на спасителите на тракийци – воеводите Димитър Маджаров, Руси Славов и Капитан Петко Войвода.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук