Ден на сърцето: Единственият орган, който никога не почива

контакти

29 септември се отбелязва като Световен ден на сърцето. Инициативата е на Световната федерация на сърцето, чества се от 2000 година.

Сърцето е най-важният орган в човешкото тяло, обясни кардиологът Жоро Николов за Българското национално радио:

Това е единственият орган, който никога не почива. Още бащата на медицината Хипократ  е написал, че сърцето спре ли, то спира завинаги. Затова нашите сърца не трябва да спират, трябва да сме дълголетници. На всеки пациент, като дойде при мен, се стремя да намеря най-точния медикамент. Това го постигаме, като правим един общ терапевтичен план. Аз и пациентът. Като го познавам, знам как се храни, какви проблеми има„.

Целта на Световния ден на сърцето е да информира обществото за рисковите фактори, водещи до сърдечно-съдови болести – наднормено тегло, тютюнопушене, високо кръвно налягане, както и към тяхната превенция и контрол, добави лекарят.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук