Ден на славянското единство подготвят в Ябълково

Двадесет и четвъртото издание на регионалния празник „Ден на славянското единство“ ще се проведе на 16 юли от 18.30 часа на  централния площад в димитровградското село Ябълково.

В програмата са включени изпълнения на стихотворения, танци и песни. Участници са народния хор при читалище „Христо Ботев 1871“ – с. Ябълково, мъжка и смесена фолклорна група и детска танцова група „Тракийче“ при читалище „Събуждане 1927“ – с. Радиево, клуб по танци DANCE FIT при ОП „Детски и младежки център“, индивидуални изпълнения на деца от детската градина в село Ябълково и пловдивския оркестър „Славяни“.

Заповядайте на нашия самобитен празник „Ден на славянското единство“, който се провежда само и единствено в село Ябълково. С него искаме да съхраним историята и традициите за идните поколения. Да продължим да разрастваме връзките със славянските народи и потомците на инженерите, допринесли за бленуваната българска свобода, посочват организаторите.

Празникът цели да подчертае признателността  към славянските народи, участвали активно в българското националноосвободително движение и историческата роля на Ябълковското съзаклятие от периода 1868-1873 г., когато се строи железницата Одрин – Пловдив – Белово.

Огромният строеж се ръководи от братя славяни – чешки и полски инженери. Инженерите, заедно с даскал Димитър Ралов и легендарния поп Калин Тенев, допринасят тайният революционен комитет да се разрасне и да се превърне в Интернационален.

Славянският дом многократно е посещаван от Васил Левски. Вълнуващи и значими са били срещите с членовете на ябълковския революционен комитет и Апостола.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук