Ден на св. Харалампий. Най-старата църква в Димитровградско чества празника си

контакти

На 10 февруари православната църква почита паметта на свети Харалампий Чудотворец.

На този ден храмовия си празник отбелязва църквата „Св. Харалампий“ в димитровградското село Черногорово.

Това е най-старият православен храм в община Димитровград, отбелязващ 161 години от създаването си.

За 160-годишнината на обителта кметът на община Димитровград Иво Димов подари на кмета на селото Живко Янков копие на оригиналният ферман, с който султан Абдул Меджит I дал разрешение на местните хора за строеж на православен храм.

Храмовият празник на църквата в Черногорово се отбелязва с празнична света литургия, освещаване на курбан и 100 буркана с мед за миряните.

Организатори на събитието са кметството в село Черногорово, читалище „Поука 1908“, църковното настоятелство и Община Димитровград.

Свети Харалампий бил епископ в Магнезия, Мала Азия, смел проповедник на вярата. Изправен на съд, напразно бил увещаван да се поклони на идолите. Предаден на мъчения, стъргали тялото му с железни куки. Раните по чудесен начин заздравявали. Мнозина езичници, като гледали твърдостта на вярата му и чудесното оздравяване, повярвали и били предадени на смърт. Осъден на посичане, св. Харалампий издъхнал преди мечът да го докосне, по времето на Септимий Север в 198 г., на 113 години.

Народът почита светеца като господар на всички болести и най-вече на чумата. Празникът в негова чест е известен и като „Чуминден“. Според народното вярване, чумата се е родила на зимния Атанасовден и започнала да мори хората по земята, докато св. Харалампий не успял да я залови и окове в девет вериги. Името й никога не се споменава, нарича се добрата, леля, блага медана, с цел постоянното й омилостивяване.

Свети Харалампий е смятан за покровител на меда и пчеларите, заради ролята си на лечител. На този ден с мед, осветен преди това в църквата, се мажат челата на децата и обредните хлябове, от него се запазва и като лек през годината.

На 10 февруари, освен свети Харалампий, църквата почита и света великомъченица Валентина. Празник имат всички, носещи такива имена, както и производните им.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук