Ден на Свети Трифон – покровител на лозарството и винарството

контакти

На 1 февруари Православната църква чества паметта на св. мчк Трифон. Божият угодник е роден в град Апамия, Фригия, в Мала Азия. Той произхожда от област, която се смята за една от прародините на лозата и виното. По времето на гоненията срещу християните при римския император Траян Деций (249-251), верният Христов последовател е арестуван, подложен е на мъчения и поради това, че отказал да се отрече от християнската вяра, бил посечен с меч. Това станало през 248 година.

По българските земи св. Трифон се смята за покровител на лозарството и винарството. Наречен е Зарезан, защото се празнува в началото на пролетния сезон, когато се започва резитбата на лозята.

Отбелязването на Трифон Зарезан носи белезите на преход в аграрната дейност от зима към пролет. В обредността на празника се преплитат различни култови практики, но българският народен календар го чества с типичните ритуални действия: стопаните отиват при лозниците, прекръстват, вземат косерите и от три главини отрязват по три пръчки. След това отново се прекръстват и поливат лозите с донесено вино. Този ритуал се нарича „зарязване“. След това започва общо угощение.

На Трифоновден празнуват Трифон, Трифона, Тричко, Тричка и др.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук