Ден на птиците: Носят ни радост, усещане за щастие и благосъстояние

Птичите песни засилват положителното преживяване

контакти

1 април освен като Ден на шегата и начало на Седмицата на гората се отбелязва и като Международен ден на птиците. Това е един от най-старите празници от екологичния календар. Решението за обявяването му за специална дата е прието на 6 декември 1906 г. по силата на Конвенцията за защита на редките птици.

Птиците ни носят радост! Отдавна много добре знаем това, но сега и на тези, на които са им нужни научни доказателства, могат да се уверят, подчертават от Българското дружество за защита на птиците. Оттам цитират публикувано през 2021 г. научно изследване, доказващо връзката между контакта с птиците, подобреното благосъстояние и усещането на щастие у хората.

Проучването, проведено от Немския център за интегративни изследвания на биологичното разнообразие, е публикувано в Ecological Economics и е фокусирано върху европейските жители.

Резултатите от него установяват, че има взаимна връзка между щастието и специфичния брой видове птици. Според изследването, най-щастливите европейци са тези, в ежедневието на които присъстват многобройни видове птици или живеят в почти естествена среда, обитавана от най-различни пернати видове.

Авторите на статията изчисляват, че наличието на около 14 допълнителни вида птици осигурява удовлетворение колкото и печеленето на допълнителни 150 долара на месец.

За изследването учените използват данни от „Европейското проучване на качеството на живот“ от 2012 г. , за да изследват връзката между видовото разнообразие около домовете, градовете и населените места и как то е свързано с чувството за удовлетворение у хората. Анкетирани са над 26 000 души от 23 европейски страни.

Птичите песни засилват положителното преживяване от разходка сред природата. Интуитивно усещаме чрез тях спокойствието на здравата екосистема и се възстановява вярата ни в естествения ред на света. В САЩ, например, наблюдението на птици се превърна в по-често срещано и достъпно хоби по време на пандемията.

В Хасково междувременно бе представена фотоизложбата „Живият свят на река Марица“. Автор на уникалните фотографии е Богдан Боев, а мястото, където могат да бъдат разгледани фотосите е фоайето на Областна администрация – Хасково.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук