Ден на Десети Родопски пехотен полк и Ден на Тракия чества Хасково

контакти

С тържествена церемония и празничен концерт Община Хасково отбеляза 111 години от превземането на „непревземаемата“ Одринска крепост през 1913 г. и Деня на Тракия, в памет на хилядите тракийски бежанци, намерили подслон в пределите на свободна България.

Пред паметника на славния Десети Родопски пехотен полк в Хасково венци и цветя на признателност поднесоха кметът на Община Хасково Станислав Дечев, председателят на Общински съвет – Хасково Таня Захариева, заместник-областният управител Митко Петров, заместник-кметовете на Хасково Мария Вълчева и Динко Тенев, секретарят на Община Хасково Пламен Лечев, представители на командването на Военно формирование 52 740 Хасково, офицери от запаса и резерва, общински съветници, представители на патриотични организации, граждани.

Слово за мъченическата съдба на тракийските българи произнесе д-р Веселина Узунова от Регионален исторически музей – Хасково. Тя цитира и писма на войници от Десети Родопски пехотен полк, които свидетелстват за твърдостта и героизма на българите в битката за Одрин. За ролята на Десети Родопски пехотен полк през паметните 1912-1913 години слово произнесе о.з. бригаден генерал Янко Янев – председател на Областния съвет на Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) – Пловдив.

Специално за Деня на Тракия и Десети Родопски пехотен полк в ритуала участва Военен духов оркестър на Втора Тунджанска механизирана бригада. Програмата завърши с музика, излязла от дълбините на българската душа, с изпълнения на Гайдарска школа с ръководител Филип Филипов, ансамбъл „Южняче“ с ръководител Галина Щерева и Народен оркестър при Община Хасково с ръководител Димчо Йорданов.

Снимки и информация: Община ХасковоПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук