Ден на „Звездица” в Пловдив

Ден на „Звездица“ имаше на международния семинар за любители на народни танци в Пловдив. Като преподаватели се изявиха ръководителите на танцов ансамбъл „Звездица“ при народно читалище „Звездица-2003.“ – Димитровград. Антония и Веселин Иванови представиха българското хоро от Тракия, разработено в танци за сцена. Асистенти от ансамбъл „Звездица“ бяха малката дъщеря на ръководителите – Мария и внукът им Мартин. Единадесетгодишния Мартин събра овациите на участниците в семинара, с увереност и талант. Корепетитор в преподаването бе Иван Тодоров – диригент на оркестъра на ансамбъл „Звездица“.

Шест части от танци в различни размери усвоиха курсистите. В края на учебния ден преподаващите, в народни костюми, демонстрираха подготвения танцов материал. Всеки курсист получи диск с видео и аудио запис от предложените танци.
По мнението на главния координатор на семинара Илияна Божанова, ръководителите на „Звездица“ са били топ-преподаващите в този семинар. Антония и Веселин Иванови вече имат покани за преподаванe в подобни обучения в Израел и Испания.

13-я Международен фолклорен семинар, организиран от Академията за музикално танцово и изобразително изкуство Пловдив събра  над 100 любители на българския фолклор от 4 континента. Организаторите посрещнаха участници от Чили, Япония, Австралия, САЩ, Израел, Германия, Холандия, Испания, Франция. В продължение на 6 дни танцьори, певци и музиканти изучаваха фолклор от различни етнографски области на България. Гостите на семинара не са професионалисти, но ги обучават ги професионалисти и изявени изпълнители от цялата страна.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук