Ден за почит на светите братя Кирил и Методий

контакти

Ден на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий чества на 11 май Българската православна църква. На тях се дължи създаването на азбуката – глаголица, която служи за писменост на езика староцърковен славянски. Азбуката кирилица, създадена на основата на тази глаголица, се използва и до днес в различни славянски езици.

Солунските братя, както още са известни братята Кирил и Методий, са канонизирани като светци за превода и популяризирането на Библията на старобългарски език и разпространяване на християнството сред ранносредновековните славяноезични народи.

Титулувани са като равноапостоли и Славянски апостоли. На 30 декември 1980 г., с апостолическото послание папа Йоан Павел II ги обявява за съпокровители на Европа. Православната църква ги почита и като едни от светите Седмочисленици, заедно с техните ученици и последователи Климент, Наум, Ангеларий, Горазд и Сава.

През 1851 г. за първи път 11 май се чества и като Празник на българската просвета, но датата по нов стил – 24 май, е светският празник, който се отбелязва като Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност

Имен ден на 11 май празнуват Кирил, Кирилка, Киро, Кирчо, Методи, Методий. На тази дата се отбелязват Ден на библиотекаря и Световен ден на молитвата. Празник имат също градовете Ловеч и Шумен.

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук