Ден за почит към Светите Седмочисленици и Свети Панталеймон

Ден на Свети Седмочисленици и Успение на Свети Климент Охридски отбелязва на 27 юли Българската православна църква. Почита паметта и на Свети великомъченик Панталеймон.

Седмочисленици е събирателно название на седем светци, почитани като създатели и разпространители на глаголицата и кирилицата. Това са братята Кирил и Методий и техните ученици Климент, Наум, Горазд, Сава и Ангеларий. Църквата традиционно не включва към тях Константин Преславски, защото не е канонизиран, въпреки че е считан за пряк ученик на Методий.

Панталеймон е великомъченик от Никомедия /днес Измит, Турция/. Живял през 3 век и 4 век, роден като езичник и носел името Пантолеон /лъв във всичко/. Впоследствие приема християнството и новото си име Пантелеймон („всемилостив“). Отказал да се кланя на езическите богове, заради което бил съсечен по заповед на римския император Максимиан Херкулий. Част от мощите на светията се пазят в руския манастир „Свети Пантелеймон“ в Света гора.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук