Ден за борба с тютюнопушенето: На първо място сме в ЕС по активни пушачи

Материалните щети за икономиката се изчисляват в милиарди

контакти

България е на първо място по брой на активните пушачи в Европейския съюз, а високото ниво на тютюнопушене пречи на развитието на икономиката на страната, информира Коалиция за живот без тютюнев дим. На 31 май се отбелязва Световният ден за борба с тютюнопушенето.

Материалните щети от тютюнопушенето в България възлизат на 165 млн. лв., нематериалните надхвърлят 4 млрд. лв., а финансовите загуби са двойно повече от приходите от акцизи върху тютюневи изделия, обяви икономистът Димитър Събев. На пресконференция експертът представи доклад „Икономика на цигарения дим“. Изследването посочва, че по данни на Евростат от 2014 г., България е страната в Европейския съюз с най-висок дял на редовните пушачи, а годишно у нас се губят 400 000 години човешки живот.

Според доклада, у нас най-много са пушачите сред хората с най-високи доходи, докато в по-богатите държави сред хората с най-високи доходи тютюнопушенето е вече маргинално – 0% при най-богатите финландци и 1.2% при най-богатите шведи.

„По това как страната ни ще реагира на проблема с тютюнопушенето, ще видим дали България е развита или развиваща се страна“, заяви икономическият експерт.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук