Ден за безопасно преминаване през прелезите: 58 загинали и 114 ранени за 12 години

контакти

58 загинали и 114 са ранени на жп прелези в страната от 2009-та до 6 юни на 2021 г., което е станало при 292 произшествия. Един е загинал през тази година, 5 са ранени, при 10 произшествия.

Информацията споделят от Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) в деня за за безопасно преминаване през железопътните прелези, отбелязван на 10 юни.

За тринадесета поредна година компанията се включва в Международния ден за безопасно преминаване през жп прелезите (ILCAD), който се провежда по инициатива на Международния съюз  на железниците (UIC) съвместно с железопътния и автомобилния сектор в повече от 40 страни в света. Първата проява бе проведена на 25 юни 2009 г. в 27 страни.

Основната цел на инициативата е да покаже, че инцидентите могат да бъдат избегнати, като се спазват правилата за движение и се ограничи опасното поведение на участниците в движението при преминаване през жп прелезите и пространството  около тях. Темата тази година е свързана с психологическите последици от пандемията, посланието е “Разсеяността убива!”.

Инцидентите, свързани с пресичането на жп прелези, заслужават специално внимание. Въпреки че съставляват малка част от пътните инциденти (до 2 % от пътните катастрофи), те възлизат на около 30 % от нещастните случаи в железопътния транспорт, посочват от НКЖИ.

Разгънатата дължина на железопътната мрежа на Република България е 6 454 км. На територията на страната има 758 прелеза, стопанисвани от Държавно предприятие „Национална компания „Железопътна инфраструктура“.

По своята съоръженост железопътните прелези са:

  • 264 бр. съоръжени с автоматични прелезни сигнализации (звукова и светлинна),
  • 135 бр. съоръжени с автоматични бариери,
  • 124 бр. съоръжени с електрически бариери,
  • 81 бр. съоръжени с ръчно управляеми бариери,
  • 154 бр. железопътни прелези са сигнализирани с пътни знаци съгласно Закона за движение по пътищата и Наредба №4 за железопътните прелези.

На 313 прелезни устройства са инсталирани шосейни светофари с трета бяла бавно мигаща светлина. Бялата бавно-мигаща светлина показва на водачите на пътни превозни средства, че автоматичното прелезно устройство е изправно и към прелеза не приближава жп возило.

Системи за видео наблюдение са монтирани на 49 броя прелези.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук