ДЕН БЕЗ ТЮТЮНЕВ ДИМ – ПОВОД ДА СПРЕМ ЦИГАРИТЕ

Международен ден без тютюнев дим отбелязваме на днешния 21 ноември. За първи път подобно събитие е отбелязано официално през 1977 г. в САЩ. Решено е това да става всеки трети четвъртък на ноември. Началото поставил 6 години по-рано американецът Артър Маклейн, който приканил своите съграждани да спрат да пушат поне за ден. Идеята била хем да се помисли за здравето, хем със спестените от цигари средства да се основе фонд към местно училище за отпускане на стипендии. България, която заема водещи позиции по брой пушачи, се включва към инициативата през 1990 г. Нашата страна е и сред тези в Европа с най-сериозни здравни проблеми, свързани с порока. Кампанията дава възможност на милиони хора да се откажат от вредния навик.

Нивата на въглероден диоксид в белите дробове хората могат да изследват в Регионалната здравна инспекция. Имаме такава апаратура, но днес и утре няма да има възможност да се ползва, защото специалистът е в отпуска. С апаратурата се занимава старши експерт и психолог Красимира Богданова. Освен с такава дейност, се занимаваме и с контрол по тютюнопушенето, информира д-р Иван Александров, началник на отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето” в РЗИ Хасково. 

[box_info]За всяка болка има лек – аптека ГЕЧЕВ – Димитровград, бул. „Трети март” – 9[/box_info] Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук