Ден без тютюнев дим: Момичетата пушат повече от момчетата

контакти

Сред подрастващите тютюнопушенето продължава да е актуален проблем, според проведеното през 2020 г. Национално проучване на факторите на риска за здравето на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА). Това съобщават от Министерството на здравеопазването по повод Международния ден без тютюнопушене. По традиция денят се отбелязва всеки трети четвъртък на месец ноември.

Резултатите от изследването показват, че 26.3% от анкетираните са правили опити да пушат цигари, с незначителен превес на момичетата (26.8%) над момчетата (25.6%). Разпределението по възрастови групи показва, че тютюнопушенето е много по-разпространено сред 15-19-годишните (31.4%), отколкото сред тези на 10-14 години (4.0%). Сред пушачите и в двете възрастови групи преобладават момичетата, макар и незначително.

В България 34,5 % от населението на възраст над 20 г. са ежедневни пушачи според предварителните данни от проведеното проучване.

По данни на Световната здравна организация (СЗО), в световен мащаб тютюнопушенето убива един човек на всеки четири секунди и е една от най-големите заплахи за общественото здраве. Повече от 7 милиона от тези смъртни случаи са резултат от директна употреба на тютюн, докато около 1,2 милиона са резултат от непушачи, изложени на тютюнев дим. Всички форми на употребата на тютюневи изделия са вредни и няма безопасно такова ниво.

Тютюнопушенето, като рисков фактор за здравето, е пряко свързана с четирите най-разпространени незаразни заболявания: сърдечно-съдови заболявания, рак, хронични респираторни заболявания и диабет.

Министерство на здравеопазването призовава всеки пушач на този ден да се опита да положи началото на отказ от тютюнопушене в името на собственото си здраве, както и на здравето на близки и приятели, които присъстват в обкръжението му като пасивни пушачи. Този ден има за цел да предостави и подробна информация относно ефективните методи за отказване от тютюнопушенето, както и да ангажира обществеността за съвместни усилия за ограничаване на тютюнопушенето.

Снимка: pixabayПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук