Ден без пушене: На 3.5 милиона хектара земя се отглежда тютюн всяка година

Отглеждайте храни, а не тютюн, апелира Световната здравна организация

контакти

Около 3,5 милиона хектара земя се преобразуват за отглеждане на тютюн всяка година. Такива са данните на Световната здравна организация (СЗО), информира Регионалната здравна инспекция (РЗИ) – Хасково по повод 31 май, когато се отбелязва Световния ден без тютюнопушене.

Кампанията е насочена към повишаване на осведомеността за вредите и последиците от употребата на тютюн и излагането на вторичен дим, както и за отказване от тютюнопушенето. Мотото на тематичния ден за 2023 г. е: „Отглеждайте храни, а не тютюн!“. Поставената от СЗО цел на инициативата е да се повиши осведомеността за алтернативното производство на култури и възможностите за маркетинг на тютюнопроизводителите и да ги насърчи да отглеждат устойчиви земеделски култури, свързани с изхранването на населението по света. Повече информация – тук.

В световен мащаб всяка година загиват над 8 милиона души, засегнати пряко или косвено от тютюна. Повече от 7 милиона от тях умират от директна употреба, а почти милион и двеста хиляди непушачи – от вдишването на вторичен тютюнев дим. 65 000 от тези, които умират от болести, свързани с вдишването на вторичен тютюнев дим, са деца.

Данните от Националния център по обществено здраве и анализи, включени в доклада от Националното проучване на факторите на риска за здравето на населението на Р. България, 2020 г. посочват, че 39.4% от възрастното население употребява тютюн, като делът на мъжете е по-висок от жените, съответно 40.5% на 38.7%. Най-висок е делът на ежедневните пушачи – мъже във възрастовата група 45-54 г. (49.0%). Остава без промяна фактът, че 14.3% от анкетираните са започнали да пушат на 10-15-годишна възраст.

Основната част от анкетираните пушачи употребяват бездимни тютюневи изделия, наргиле и електронни цигари вкъщи (44.7%), като делът им нараства няколко пъти с възрастта. В заведенията 36.5% от анкетираните употребяват тютюневите продукти. Най-висок дял на пушещите бездимни тютюневи изделия е във възрастта 20-35 г. Около 2/3 от пушачите (67.1%) подкрепят тоталната забрана за пушене на обществени места. На пасивно пушене в дома си са изложени 53.7% от анкетираните.

Информация за организираните от РЗИ-Хасково превантивни дейности по повод отбелязването на 31 май – Световен ден без тютюнопушене, 2023г. 

1.Интерактивно занятие в 6 клас с деца от СУ „Васил Левски “– Хасково в градската градина на 31.05.2023 г.  Занятието ще бъде проведено съвместно с Превантивно-информационен център по наркотични вещества – Хасково.Раздаване награди на победителите.

2.Съвместно с БЧК – Областен съвет Хасково и доброволци от БМЧК – Хасково:

– Изнесен Кабинет за консултиране и отказване от тютюнопушене и безплатно измерване на въглеродния оксид в издишания въздух и количеството на карбоксихемоглобин в кръвта на пасивни и активни пушачи (чрез апарата „Smoker lyzer”) . Измерването ще се осъществи на площад „Общински“ до градинката на 31.05.20023 от 11:00 ч. до 13:00 ч.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук