В ДЕНЯ НА ШОКОЛАДА ДА БЛАГОДАРИМ НА АЦТЕКИТЕ

Ban-nashЕвропейския ден на шоколада отбелязваме на 7 юли. За него трябва да благодарим на ацтеките. Те са първите хора в света, които правели шоколад, наричайки го храна на боговете.

7 юли е избран за ден на шоколада, защото на тази дата през 1550 г. от Южна Америка в Испания е доставена първата партида от изкушението, както и какаови зърна. Именно какаото е основната съставка за производство на шоколад. То се добива от дървото Theobroma cacao, виреещо в Южна Америка. Theobroma означава „храна на боговете“.

Първоначално, от какаовите продукти се приготвяли напитки, които се пиели горчиви. Първото твърдо шоколадово блокче е направено през 1842 г. от Джон Кедъбри. По късно в Швейцария Даниел Петер добави мляко и така създал познатия и до днес млечен шоколад.

Шоколадът е сред най-популярните храни в света. В него се съдържат вещества, които стимулират сърдечносъдовата и нервната системи. Консумацията му, в умерени количества, повишава настроението и действа успокояващо.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук