Денков на Капитан Андреево: Правим стъпка за връщане на контрола върху границите

контакти

„Днес правим решителна стъпка за връщане на контрола върху нашите граници в ръцете на държавата“. Това заяви премиерът акад. Николай Денков при откриването на Държавната лаборатория за изследване на пестициди на ГКПП „Капитан Андреево“.

„Осигуряваме плодове и зеленчуци за нашите деца, за нашите граждани, които са безопасни и  които няма да навредят на тяхното здраве“, посочи премиерът. Същевременно се премахва и възможността за нелоялна конкуренция от производители от трети държави, които могат да използват пестициди и хербициди, забранени в Европейския съюз. Също така се елиминира възможността заради занижен контрол в България да влизат забранени стоки. „Работим по това да осигурим рентгенови машини, с които да можем да проверяваме всички камиони максимално бързо, за да сме сигурни, че през тях не влизат рискови стоки и в тях не се крият мигранти“, добави акад. Денков.

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев от своя страна заяви, че с тази лаборатория се постига изключително голям ефект за трафика и за времето, което също е ценен ресурс. „Чакащите камиони по 2 дни вече ще изчакват само необходимото технологично време, за да излязат пробите, което е около 5-6 часа“, посочи още министър Вътев.

Със заработването на лабораторията окончателно се утвърждава държавният контрол върху храните, които влизат в България. ГКПП „Капитан Андреево“ е първият вход на вноса на пратки и стоки на пресни плодове и зеленчуци с произход трети страни за Европейския съюз, което налага спазване изискванията на европейското законодателство. Tам дълги години фитосанитарният контрол бе осъществяван от частна фирма.

Инвестицията е на стойност 2 милиона лева, а средствата са осигурени от държавния бюджет. С тези пари цялостно е реновирана сградата и помещенията са оборудвани с необходимите лабораторни съоръжения.

Малко по-рано днес изпълнителният директор на Фронтекс Ханс Лейтенс посети за първи път българо-турската граница, където министърът на вътрешните работи Калин Стоянов го запозна с организацията и изпълняваните задачи по охрана на българо-турската граница.

България има много важна роля в охрана на външната граница на ЕС, посочи изпълнителният директор на Фронтекс. Той увери, че от началото на следващия месец агенцията изпраща между 500 и 600 свои служители специално на тази граница, които ще работят заедно с българските гранични полицаи. Ханс Лейтенс заяви категоричната си позиция – „България е много важен партньор за нас, без България не можем да пазим външните граници на ЕС. Това е важно не само за страната ви, но и за целия ЕС“.

Междувременно, на кратка церемония министър Калин Стоянов обяви официалното възстановяване на Гранично полицейско управление – Болярово. Той припомни, че закриването на управлението бе извършено преди две години, когато под предлог структурни промени бяха закрити множество гранични управления, групи за охрана на държавната граница, както и няколко погранични районни управления.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук