ДЕНИЦА ЖЕКОВА, КАНДИДАТ ЗА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИК ОТ „ДА ЗА ДИМИТРОВГРАД”:  ХОРАТА ОТ НАРОДА ЩЕ НИ ДОНЕСАТ УСПЕХ  

[quote]ГРАЖДАНСКАТА КВОТА Е НАЙ-ПЕЧЕЛИВШИЯТ МОДЕЛ ЗА МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ[/quote]

 • Г-жо Жекова, Вие сте лидер на ВМРО в Димитровград. Познавате политическия живот в общината. Част сте от листата за общински съветници на коалиция „Да за Димитровград”, където първите места в са отредени за гражданска квота. Смятате ли, че това е печелившият модел за предстоящия вот?
 • Да. Смея да твърдя, че именно гражданската квота е най-печелившият модел за победа на местните избори. Когато научих, че в нашата листа ще има 10 представители, адмирирах това решение. Да, аз съм политик, но за мен хората и техните идеи, мисли и нужди са били винаги водещи. Срещайки се с много наши съграждани, осъзнах, че гражданското общество е отвратено от политиката и политиците. Именно затова съм убедена, че „хората от народа“, както наричам аз първите 10 в листата, ще донесат успеха на коалиция „Да за Димитровград“.
 • Как определяте политическата ситуация в общината?
 • Политическата ситуация в община Димитровград, не е с нищо по-различна от тази в цялата страна. Тук, както и в другите общини, има едно напрежение, което намирам за напълно излишно. Това деление на „партийни“ и „непартийни“, на „симпатизанти“ и „несимпатизанти”, ми идва малко в повече. Обидно ми е. Излиза така, че ако си член на управляващата партия, можеш да си намериш работа, да спечелиш някой проект и т.н, но не си ли с тях, си игнориран и в много случаи дори сплашван и предупреждаван, че ако не минеш в „отборът на печелившите“, ще бъде трудно да оцелееш.
 • Коалиция „Да за Димитровград” има ясна визия за подобряване начина на живот в общината. Смятате ли, че е постижимо?
 • Целите и идеите, които Коалицията си е поставила, са напълно постижими. Именно, една от основните и приоритетни цели, е и подобряването на начина на живот на жителите на община Димитровград. Това може да стане много лесно не само на думи, но и на дела. Несъмнено липсата на работа е основната пречка за това развитие, но лесно може да бъде решен. С привличането на чужди инвестиции, с намалянето на данъците в общината и създаването на удобни условия за работа на малкия и средния бизнес, ще повишим жизнения стандарт на гражданите. Лично аз смятам, че към този момент, не сме привлекли инвеститори, не защото нашата община не е привлекателна, а заради мудните ни и дори мързеливи институции. Кой ще дойде да инвестира тук, където всичко се случва сякаш на „забавен каданс“? Кой инвеститор ще построи фабрика в община, която е потънала в летаргия? Отговорът е един. – НИКОЙ!
 • Ефективни ли са местните институции?

[pullquote_right]Не са ефективни местните институции. Нима общинска администрация работи с пълен капацитет?[/pullquote_right]

 • Точно това имах предвид преди малко. Не! Не са ефективни местните институции. Нима общинска администрация работи с пълен капацитет? Нима по-голямата част са специалисти в сферите, за които отговарят? Няма как да се получат нещата, докато назначенията се осъществяват на принципа – шуробаджанащина! Трябват специалисти, трябват хора, които знаят как и могат да работят.
 • Ваш основен приоритет е развитието на спорта. Мислите ли, че не се работи достатъчно в тази насока?
 • За спорта мога да говоря с дни. Аз съм специалист в тази област. От най-ранна детска възраст се занимавам именно със спорт. Тук, в община Димитровград, има много спортисти, които са се изявили в своите спортове, прославили са града ни, но какво се прави за клубовете? Имаме прекрасни спортни бази, които могат да се модернизират. Имаме терени, които са пустеещи, на които могат да бъдат изградени нови спортни площадки. Димитровград не е само градът. Димитровград е и селата . Там също живеят деца, млади хора, които имат нужда от движение и спорт. Спортната зала, в която тренират децата ни е в окаяно състояние. Има нужда от спешен ремонт. Клубове в общината имат нужда от популяризиране, от модернизиране на наличната техническа база, с която разполагат. Аз съм заложила в своята програма и спортът в детските градини да бъде безплатен. За мен, като педагог в тази област, е жизнено важно още от ранна детска възраст, децата да са ангажирани със спортна дейност. Редица изследвания показват, че те имат множество здравосновни проблеми именно от липсата на достатъчно движение. Не е нормално в детските градини, частни клубове да развиват своя бизнес на гърба на родителите и децата. Има родители, които не могат да отделят 15-20 лв. на месец от доходите си за заплащането на такса на някой клуб, затова децата им стоят в стаите. Трябва да се назначат специалисти към общината, които да ходят по детските градини и да провеждат часове по физичеко възпитание и спорт. Трябва всяко дете да има шанс да тренира любимият си спорт. Спортът е здраве! Спортът е по-добрият начин нашите деца да пораснат.
 • [pullquote_left]Частни клубове правят бизнес в детските градини. Не е нормално. Спортът там трябва да е безплатен[/pullquote_left] 
 • Вие сте млад човек, който избра да остане и да се развива тук. Майка сте на две деца. Работите като учител. Защо останахте в Димитровград, вместо по примера на хиляди българи, да напуснете страната?
 • Аз съм на първо място патриот. Аз съм родолюбец. Искам децата ми да отраснат тук, защото това е тяхната родина, нищо, че към този момент се явява като „мащеха“. Аз съм българка и всичко тук ми е мило. Всяко парченце земя, всяко клонче, всяка тревичка. Да, изпадала съм в ситуации, в които съм обмисляла да емигрирам на запад, но явно корените ми са пуснати твърде дълбоко тук и за това не съм го направила още. Всички мои роднини са по чужбина- кой в Италия, кой в Гърция, кой в Америка…. Аз обаче, избрах да се боря за по-добро бъдеще. Именно от тази борба тръгна и политическата ми кариера. ВМРО за мен е партията, която през годините се доказа като единствената, кояно милее за родината. Единствената, която се бори за защита на ценностите ни. Единствената, която се противопоставя на несправедливостите тук, в България.
 • Какво бъдеще искате за децата си в Димитровград?
 • Искам най-доброто, разбира се. Кой родител не го иска. Искам обаче те да последват моя пример и да продължат своето развитие тук в България. Искам децата ми да пораснат в спокойна среда, да получат добро образование, а след това те сами ще изберат своята посока на развитие. Искам да вървят и с гордо вдигната глава да казват, че са българи.
 • На 25-ти октомври жителите на общината ще излязат, за да гласуват. Искате ли да отправите призив към тях?
 • Призовавам ги да излязат и да гласуват. Да подкрепят нашата коалиция. Да гласуват за работещия кмет. Да гласуват за общински съветници, които имат ясна визия за подобряването на стандарта на живот на димитровградчани. Да ни гласуват своето доверие. Ние от Коалиция „Да за Димитровград“ искаме тяхното доверие, за да се борим за мечтите им – мечтите на хората, които останаха в Димитровград. Ако сме достойни за това доверие, нека ни подкрепят с номер 8 в бюлетината!

 

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук