ДЕНИВЕЛАЦИЯ НА КОЛЕКТОР ПОД НАДЛЕЗА НАВОДНЯВА УЛ. „ЕМИЛИЯН СТАНЕВ“?

Байпас на канализацията около жп наделза в Димитровград изгражда изпълнителят на проекта за жп линията и Кръговото около Водната кула в Димитровград – „Терна“. Той се прави, тъй като устоите на новия надлез попадат точно върху колектор. Там обаче се е получила денивелация от около 30 см.

От ВиК – поне така ми каза строителният инженер от „Терна“ Велизариус Пагонис, са дали грешни коти за този байпас и се появява денивелацията. Видимо има разлика в нивата между тръбата, която върви по ул. „Емилиян Станев“ и която влиза в ул. „Първи май“. За да влезе в тази тръба, трябва да се вдигне нивото на ул. „Емилиян Станев“ и тогава да потече надолу. Заради тези грешни коти – ако е така, улицата се наводни два или три пъти. Всички свързваха наводненията в Водния цикъл, а на ул. „Емилиян Станев“ никога не е имало подобни. Лошото е, че за хората по презумция виновен е кметът, коментира Иво Димов.

По думите му изграждането на байпаса е отношение между ВиК и „Терна“. Проектът не е съгласуван с общината, тъй като е вид изменение по Закона за устройство на територията. Въпреки това, комисия от общината направила проверка миналата седмица, след което се констатирала денивелацията. От „Терна“ ще се изиска официално писмо, в което се да обясни как, по какъв начин и кога ще бъде решен проблемът. Именно изпълнителят трябва да коригира несъответствията.

Потърсен за коментар, управителят на ВиК инж. Камен Николов обясни, че Водното дружество коти не е давало. Що се отнася до байпаса, той се изгражда от „Терна“ и е свързан с неточност в проекта за надлеза. В него не е било отчетено, че под устоите му се намира колектора на Водното дружество. Това и наложило изграждането на байпаса, за който инж. Николов предположи, че грешката е в проектантите. Той също така изрази съмнение, че наводненията по ул. „Емилиян Станев“ се свързват с денивелацията. Причина за това е, че при пороите отклонението все още не е било пуснато.

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук