„Демократична България“ може да остане без листи за изборите в 8 региона

„Демократична България“ може да остане без листи в 8 региона на страната за изборите за народни представители на 14 октомври, тъй като са подадени документи за регистрация с електронен подпис.

Централната избирателна комисия (ЦИК) се готви да осакати участието на  „Демократична България – Обединение“ в изборите за 47-о Народно събрание. След отказа за регистрация на листата на „Демократична България“ в Стара Загора заради подадени документи с електронен подпис, има предложение от член на ЦИК да бъде преразгледана регистрацията на листите ни в още 7 Многомандатни избирателни района, където документите също са подадени с електронен подпис, се казва в съобщение на формацията.

А във видео съпредседателят Христо Иванов акцентира, че районите са между 8 и 14…

Оттам не посочват къде са останалите региони. Стана ясно обаче, че Хасково не е сред тях, след като от Районната избирателна комисия (РИК) информираха, че документите са изрядни, собственоръчно подписани.

Това е  безпрецедентна атака срещу законността и модернизацията на страната, за която от години се борим. „Демократична България“ ще търси възстановяването на справедливостта в съда, се казва още в съобщението от коалицията.

В заседанието си преди обяд решихме да потвърдим решението на РИК – Стара Загора, с което е отказана регистрация на кандидатската листа на „Демократична България“, каза, цитирана от Агенция „Фокус“, говорителят на ЦИК Росица Матева (на снимката).

Не говорим за това дали в 21 век може да се позлва електронен подпис за подписване на документи. Говорим за това дали по Изборния кодекс това е позволено и разрешено…, подчертава Матева. И допълва, че не само са електронни подписите на двамата представляващи, но не са подадени по електронен път, а са занесени хартиени разпечатки на място в РИК – Стара Загора.

Същевременно, на заседанието на ЦИК е направено предложение да бъде изискана информация дали и в други районни избирателни комисии има подадени от партии и коалиции, инициативни комитети – документи, подписани с електронен подпис.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук