Делян Добрев: Приемане в еврозоната само по въздух

контакти

Очертава се приемане в еврозоната само по въздух, написа депутатът на ГЕРБ от Хасково Делян Добрев на страницата си в социалната мрежа. В поста си той посочва, че критерият за влизане в еврозоната е инфлацията, която в момента в България е висока. Добрев публикува седем точки:

  1. България продължава да бъде сред държавите с най-висока инфлация в ЕС.
  2. Влизането е еврозоната не води до допълнителна инфлация. Последно това беше доказано от присъединяването на Хърватска.
  3. Критерият за инфлация за влизане в еврозоната е следният: Инфлацията в страната членка не може да е с 1,5% по-висока от инфлацията в трите държави с най-ниска инфлация в еврозоната. В тези държави средната инфлация е 0%, тоест в България може да е до 1.5%.
  4. Инфлацията в България е 5.5%. Това е почти 4 пъти повече от целевата инфлация.
  5. Средната инфлация за еврозоната е 2,4%, тоест в България инфлацията е почти 3 пъти по-висока от средната в еврозоната.
  6. Причината за рязкото изоставане по критерий инфлация са проинфлационните бюджети в последните 3 години.
  7. Очертава се приемане в еврозоната само по въздух.

Явно, че шеговитият тон на Добрев е свързан и с друг пост, отпреди няколко дни, когато той написа: Шенген по въздух си е чист въздух, ама под налягане

Темата за евентуалната смяна на финансовия министър ще стане актуална в средата на януари, прогнозира наскоро бившият финансов министър Симеон Дянков и дори посочи точно – 15 януари. Датата той обвърза с очаквано според него забавяне поне с две години за влизане на България в еврозоната, заради висока годишна инфлация.

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук