Дело за наводнението в село Бисер ще разглежда Районен съд – Харманли

Дело за наводнението в село Бисер ще разгледа на 15 декември тази година Районен съд – Харманли, съобщават оттам.

Делото е по отношение на бившия областен управител Ирена Узунова привлечена като обвиняема, че от 14 октомври 2011 г. до 6 февруари 2012 г. не е изпълнила задълженията си за планиране на защита при бедствия, организиране разработването на областен план за защита при бедствия съвместно с централната и местната власт. Освен това, не е организирала и контролирала изпълнението на превантивни мерки за недопускане или намаляване на последиците от бедствия, не е осъществила необходимата организация и техническа експлоатация на язовир, не е осъществила поддръжка и ремонтно възстановителни дейности на хидротехническо съоръжение.

В резултат на това на 6 февруари 2012 г. е причинила наводнение по непредпазливост – скъсване на язовирна стена на язовир „Иваново“, и с това е изложила на опасност живота на другиго, като е последвала смърт на осем човека.

С неизпълнението на тези задължения са нарушени разпоредби от Закона за защита при бедствия и Закона за водите. Извършеното е престъпление по чл. 335 ал. 2, вр. с ал. 1от Наказателния кодекс, казват от съда.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук