ДЕКОДЕРИТЕ ЗА ЦИФРОВА ТВ СЕ ХАРЧАТ КАТО ТОПЪЛ ХЛЯБ. ОПАШКИ В ПЪРВИТЕ ДНИ

контакти

Декодерите за цифрова телевизия се харчат като топъл хляб в Димитровград. В първите дни, след спирането на аналоговия сигнал, в определени моменти се образуват опашки. Това казаха в хипермаркет „Енди“.

„Свършват още като ги заредим. Днес останаха 2-3 бройки, но ще се изчерпат до час. Преди спирането на сигнала имахме заредени от устройствата. Пуснали сме поръчка, но не знам кога ще дойдат. Поръчваме около 30-40, коментира Николай Стоев от „Енди“.

По думите на служителя най-вече ги търсят хората от населените места или техни близки, където досега са разчитали на аналоговия сигнал. Още с отварянето на магазина няколко човека вече се запътиха към щандовете. Един от тях бе Кирил Кирковски, купуващ устройство за близките си в Черногорово. „Постоянно ми се оплакват, че няма как да гледат телевизия. Затова и сега съм тук да купя“, каза той. След него чакаха други да се сдобият с последните засега артикули. „Енди“ е с работно време от 8 до 20 часа.

Декодерите вървят на цени от 40-50 лв. Те са различни видове в зависимост от това дали имат HDM вход, място за флашка или дисплей за програмите. Николай Стоев допълни, че честа грешка, която хората правят след монтирането е, че търсят програмите по традиционния начин. Каналите обаче се намират на AV трансфера, т. е. каналът за видео. Според него, изборът на антена зависи от мястото. Ако е в града, не е необходимо да е много мощна, за разлика от селата.

Не е по-различна ситуацията в съседния „Техномаркет“. „В момента нямаме наличност от декодери. До обяд ще пуснем поръчка. В петък трябва да пристигнат, но няма как да гарантирам. Ще успеем да задоволим търсенето на пазара. В началото обаче има липса поради увеличения наплив търсещи, коментира управителят Екатерина Терзиева. В момента в „Техномаркет“ има само антени. Те се харчат на цени от 10 до 29 лв. Обектът работи от 10 до 20 часа. Преди отварянето днес поне 5-6 човека чакаха пред плъзгащата се входна врата. Останаха обаче разочаровани.

СОЦИАЛНО

До вчера 737 от 1061 имащи право човека са взели ваучери за декодери. Става дума за тези, получили дърва за отопление през миналия сезон, уточни Жанета Желева, директор на Дирекция „Социално подпомагане“. Тя акцентира на това, че ваучерите на правоимащите се раздават до края на октомври. След този период ще изгубят правото да ги получават. Има също срок за вземането на декодери срещу ваучерите – до края на ноември във веригата магазини „Зора“.

По думите и срещу ваучери може да се вземат определен вид декодери. Представителят на „Зора“ за областта Мирослав Милушев увери, че от тях има достатъчно бройки. Има също от останалите видове.

„Преди да бъде получен ваучерът, имащите право да го получат попълват декларация. В нея декларират, че нямат кабелна телевизия или приемник, позволяващ гледане на цифровите канали. Няма как да разберем дали е така. Зависи от самосъзнанието на хората, допълни Жанета Желева. В този ред на мисли са забелязани мургави граждани на Автопазара. Продавали декодери по 25 лв. парчето. Дали пък това няма да бъде новата мода в близко време? 

Компютърен сервиз и наблюдение от ВЕДИА-Х ЕООД – Димитровград – www. vedia-x.eu Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук