Девет митрополити отговарят на условията за нов патриарх

контакти

9 от 13 митрополити могат да бъдат избрани за поста на патриарх. Според устава на Българската православна църква, те трябва да са навършили 50 години и да са били митрополити поне 5 години.

На следните условия отговарят: Американският Йосиф, Великотърновският Григорий, Плевенският Игнатий, Ловчанският Гавриил, Пловдивският Николай, Варненският Йоан, Русенският Наум, Врачанският Григорий и Видинският Даниил.

Неврокопският Серафим, Старозагорският Киприан и Западноевропейският Атноний нямат навършени 50 години. Доростолският Яков няма 5 години на поста, а Сливенски митрополит още не е избран.

Според устава на Българската православна църква, архиереите трябва да изберат в седемдневен срок от смъртта на патриарха наместник-председател на синода, който ще ръководи временно и овдовялата Софийска митрополия.

Наместник-председателят със Светия Синод предприема необходимото във връзка с избирането на нов Български патриарх, което трябва да стане най-късно до четири месеца от овдовяването на патриаршеския престол.

Избираемият за Български патриарх и Софийски митрополит трябва да притежава следните качества:

  • да е на служение епархийски митрополит на Българската православна църква;
  • да е не по-млад от 50 години;
  • да е управлявал епархия като митрополит поне 5 години;
  • да се отличава с правилни мисли върху православната вяра и с точно спазване на църковния ред.

Поклонението пред тленните останки на патриарх Неофит ще започне утре, на 15 март в 9.00 ч. в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.

Опелото му ще бъде в събота, 16 март. В 9.30 ч. ще бъде отслужена заупокойна литургия в храм „Св. Александър Невски“, след което ще бъде извършено опелото, а след това с литийно шествие тялото му ще бъде отнесено в храм „Св. Неделя“, където ще бъде положено, съобщи митрополит Киприан след извънредното заседание на Светия Синод.

Да бъде погребан в двора на храм „Св. Неделя“ е воля на патриарха и решение на Св. Синод, подчерта митрополит Киприан.

Митрополит Йоан е временният наместник на Св. Синод, който ще организира погребението на главата на Българската православна църква, а във вторник или сряда ще бъде избран наместник-председател, който да отговаря за избора на нов патриарх в рамките на следващите 4 месеца.

Източник: БНТПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук