Дебат за бъдещето на Водната кула повдигат въпросителните знаци по нея

контакти

Огромни въпросителни бяха монтирани по Водната кула в Димитровград. В навечерието на изтичащия срок за подаване на проектните предложения една от най-емблематичните сгради в Димитровград напомня за значимостта си и повдига важни въпроси за своето бъдеще, сред които:

Какво се случва с Водната кула?

Какво ще е бъдещето й?

Каква ще бъде промяната за нея?

Ще остане ли същата?

Ще има ли градът нова туристическа атракция?

Каква ще бъде тя?

Как ще изглежда след обновяването?

Всички тези въпроси се чуват все по-често, след като самата кула ги повдигна при поставянето на осем огромни въпросителни върху основната й част.

Провокацията е дело на Община Димитровград и има за цел да предизвика обществения дебат около бъдещето на тази над 150 годишна сграда, съществувала много преди изграждането на града.

През месец ноември бе обявен открит конкурс за млади архитекти и студенти, който изтича този петък, на 17 февруари, когато ще станат ясни проектните предложения за идейното развитие на Водната кула.

В седмицата между 18 и 23 февруари гражданите на Димитровград ще могат да гласуват за най-предпочитания от тях проект. Същевременно на 24 февруари уважавано жури от най-известните архитекти в страната ще оцени професионално три от най-добрите проекти.

Водната кула се явява като исторически свидетел на времето и годините, които променят средата около нея, но тя самата достолепно стои непроменена във времето толкова дълго.

След дългогодишна битка с държавния „Холдинг БДЖ“ ЕАД, през 2018 г. Община Димитровград спря процедурата за продажбата на съоръжението и придоби собствеността върху него,  за да остане то част от историческата памет на града.

Непосредствено след това кметът на община Димитровград Иво Димов заяви, че ще се търсят идейни проекти за развитието на Водната кула.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук