Пробват нова технология за ремонт на участък от АМ „Марица“

Това налага да е двупосочно движението до 26 ноември в платното за Свиленград

контакти

До 26 ноември тази година движението от 29-ти до 30-ти км на АМ „Марица“ се осъществява двупосочно в платното за Свиленград. Временната организация на трафика е за пробни аварийно-възстановителни дейности в участък с дължина около 500 метра в платното в посока АМ „Тракия“, а целта е наблюдение на трасето до извършването на основен ремонт, информират от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

В отсечката ще се изпълни пробен участък с видове ремонтни дейности, неизпълнявани до момента в участъка, съдържащи следните работи: стабилизиране на пътното тяло с геомрежа и геотекстил за достигане на необходимата носимоспособност на настилката за предстоящия зимен сезон. Асфалтовата смес, която ще се използва за първи път при ремонт на пътен обект, съдържа карбонови фибри. С влагането им ще може да се определи възможността за удължаване годността на асфалта.

Пробните аварийно-възстановителни дейности са възложени по договора за зимно поддържане и възстановителни работи при аварийни ситуации на АМ „Марица“ в областите Стара Загора и Хасково.

От АПИ припомнят, че през февруари тази година в активната лента от 29-ти до 30-ти км в платното на АМ „Марица“ в посока АМ „Тракия“ бяха констатирани деформации, пукнатини и коловози. Настилката в участъка е в много лошо състояние и създава предпоставка за загуба на управлението върху моторните превозни средства и риск от пътнотранспортни произшествия. В тази връзка Агенция „Пътна инфраструктура“ предприе незабавни мерки и ограничи движението в активната лента в платното към АМ „Тракия“. Трафикът беше пренасочен в изпреварващата, а скоростта на движение бе ограничена до 70 км/ч.

Дейностите по изпълнение на пробен ремонтен участък сега се предприемат, за да се спре прогресивното компрометиране на настилката през зимния сезон, когато влагата би достигнала до трошено-каменния пласт, което може да деформира изградения насип. Реализирането на пробния участък ще позволи наблюдение на състоянието на трасето до изпълнението на основния ремонт, както и правилно остойностяване на ремонтите дейности при високи насипи.

Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да следват стриктно поставената пътна сигнализация, въведеното ограничение на скоростта до 50 км/ч, да спазват дистанция и да не предприемат рискови изпреварвания, застрашаващи безопасността на останалите пътуващи.

Снимка: архивПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук