Двойки от област Хасково могат да кандидатстват за ин витро до 20 март

контакти

От днес започва кандидатстването на двойки от Хасковска област за финансиране на ин витро процедури чрез фондация „Искам бебе“. До 20 март 2019 г. всички двойки от региона, които отговарят на условията, могат да подадат документите си на електронен адрес, посочен на сайта на „Искам бебе“ http://www.iskambebe.bg/. Това обявиха областният управител на Хасково Станислав Дечев и председателят на Управителния съвет на фондация „Искам бебе“ Мария Янева, съобщават от Областна администрация.

Каузата „За повече деца в България“ вече има много съмишленици и става все по-резултатна, каза Станислав Дечев и подчерта, че благодарение на кампанията, десетки  семейства сбъдват мечтата си да станат родители. Областният управител  благодари на още един приятел на каузата – Иван Златев, ръководител на Photoschool Хасково.

За втора поредна година изключително успешно провеждаме благотворителни кампании в полза на двойки с репродуктивни проблеми от Хасково и областта. Благодарение на Фондация „Искам бебе“ и на хилядите дарители, миналата година успяхме да финансираме две двойки двойки и вече се радваме на две здрави бебета, родени в края на 2018 г. От двете коледни инициативи през 2018 г. – Благотворителния базар и Коледния коктейл през декември, събрахме 5890,70 лв., съобщи Станислав Дечев.  Днес за каузата „За повече деца в България“ бяха преведени още 1001 лева благотворителната фотоизложба с организатор Иван Златев. Той лично връчи на Мария Янева документ за събраните пари от продадените 18 фотоса на курсистите на Photoschool . „Надявам се с тези средства да помогнем на онези двойки, които искат да изградят здраво семейство и да имат бебе“, каза Иван Златев. Уточни, че след всеки завършен курс на обучение във фото-училището, те правят благотворителни изложби и ще продължат да го правят, защото така са полезни и удовлетворени от работата си.

Мария Янева сподели, че Хасково винаги я посреща със слънце и топлина. Тя благодари на Станислав Дечев и на младите и инициатилни хора, които са съпричастни към каузата „За повече деца в България“. Когато говорим за човешки живот, всяка помощ е помощ, и няма малка и голяма сума, подчерта тя. През миналата година,благодарение на „Искам бебе“ са се родили 18 деца, две от които са нашите Стиляна и Лиляна. Над 150 хиляди са двойките с препродуктивни проблеми в България, но едва 10% от тях подлежат на ин витро процедура. За нас обаче всеки живот е важен, затова сме приели тази кауза като лична, подчерта Янева.

И тази година от Хасковска област ще бъдат финансирани две двойки с репродуктивни проблеми.

Условията:

–  Кандидатстващата двойка да са български граждани, притежаващи постоянен и/или настоящ адрес на територията на област Хасково за последните две години, преди датата на кандидатстване по съвместната инициатива на Областна администрация Хасково и Фондация „Искам бебе” – „За повече деца в България“.

–  Кандидатът и партньорът не са поставени под запрещение, както и не са в кръвно родство по права линия или по съребрена линия до четвърта степен помежду си.

– Възраст на жената:  от 20 г. до  43 г., ако извършва процедура със собствен генетичен материал и до 45 г. с  донорски генетичен материал

– Налице е доказана причина за стерилитет –  тубарен фактор, намален брой сперматозоиди и др. доказани с медицински документи

– Двойката е кандидатствала и изчерпала 4 ин витро процедури, финансирани от държавата чрез Център за асистирана репродукция (ЦАР);

– Двойката не подлежи на финансиране от Центъра за асистирана репродукция (ЦАР).

Мария Янева посочи, че кандидатстващите пред „Искам бебе“ двойки могат да бъдат финансирани и от общинските програми, защото в този случай няма дублиране на средства. Парите от кампанията са за ин витро, а общинските програми финансират предварителните изследвания. Тя сподели, че все по-често съмишленици на каузата превръщат личните си празници в благотворителни инициативи. Само преди седмица тя самата помоли гостите на рождения си ден, вместо цветя и подаръци, да дарят за „Искам бебе“, като събра над 7 хиляди лева. Днес областният управител на Хасково Станислав Дечев подари на Мария Янева една от снимките от изложбата на Photoschool. Неин автор е Александър Йорданов от ПГМЕТ в Хасково.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук