Двойки отново се почувстваха като младоженци – на златните си сватби в Димитровград

Времето, когато са били младоженци, през далечната 1972 г., си спомниха двойки, които днес отпразнуваха златните си сватби в Димитровград. Честването на 50-годишен семеен живот за тях бе организирано от Община Димитровград, която има намерение да го направи традиция през следващите години.

Хубавият празник, в Деня на християнското семейство, се провежда под патронажа на кмета на община Димитровград Иво Димов. Церемонията води Радостина Кузева – началник на общинския отдел „Гражданска регистрация и административно обслужване“.

За мен е изключително удоволствие да ви приветствам с добре дошли в Деня на християнското семейство и да благодаря, че приехте поканата ми. Надявам се заедно да положим основните на една нова традиция в община Димитровград и да покажем на младите хора, че бракът е институция, която се крепи върху любов, обич, разбирателство. Вие сте пример за ценности и идеали, които крепят основните човешки отношения. Именно те са фундаментът, върху който се гради стабилно общество и силна държава. Пожелавам на всички да бъдете здрави, щастливи, дълги години така сплотени и пример за подражание на всички нас, заяви в поздравителното си слово си кметът Иво Димов.

За да бъде спазен символично обичаят, градоначалникът прикани всеки от празнуващите златна сватба да хване партньора си за ръка, за да ги попита в качеството си на кмет:  Съгласни ли сте да продължите пътя, по който вървите вече 50 години заедно, в любов и взаимно уважение, като съпруг и съпруга? Последва дружен отговор: Да и вдигане на наздравици.

За специалния повод специални и знакови бяха и подаръците. Единият дар – сложено в рамка автентично копие от акта за граждански брак, подписан от младоженците в присъствието на кумовете им в знак на любов и вярност през 1972 г. Той е бил пред тях в деня на подписването на брачното свидетелство. Сега отново имат възможност да се докоснат до него и да си припомнят миговете преди 50 години. Вторият дар – бутилка червено вино със златен юбилеен етикет, подготвена специално за празника.

А тържеството продължи с танци и хоро, водено със сватбеното знаме пряпорец, чието послание е свързано с благоденствието на семейството. Община Димитровград се погрижи за символичното изпълнение на още характерни ритуали, за да бъдат отпразнувани златните сватби по прекрасен начин.

Още снимки, вижте на фейсбук страницата ни, с клик ТУК. Ако албумът и публикациите в електронен вестник izvestnik.info ви харесват, харесайте и страницата ни!Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук