Двоен скок на имуществените застраховки отчете брокер

Нисък обаче остава броят на осигурените жилища – под 20%

контакти

Над два пъти е скочил броят на имуществените застраховки в страната през 2022 г., спрямо 2021 г., отчете експертът в „Колхида“ – застрахователен брокер, Иван Караиванов. В същото време констатира, че броят на осигурените жилища в страната продължава да бъде нисък – под 20%. За обществените сгради този процент по думите му е около 90.

Трендът е възходящ от години. Първият бум в нашия район бе след 2009 г., когато се пусна слух, че в Хасково ще има голямо земетресение. Повече хора започнаха да си застраховат жилищата. С всяка следваща година се увеличават. По-скоро, отдавам го на повишаващата се застрахователна култура, отколкото на конкретни събития. Това означава, че хората все повече имат доверие в застрахователите. Често повтарям, че със застраховката си купуваш спокойствие и сигурност, че каквото и да стане, ще бъдат възстановени разходите, коментира Караиванов.

Нямам наблюдения да има рязко увеличение след разрушителните земетресения в Турция и последвалите по-слаби в други райони. Очаквам обаче да има скок, защото едно е да ти бъде обяснено, друго е да видиш щетите. Все повече хора, след като дойдат за „Гражданска отговорност“, питат и за имуществените застраховки, подчертава експертът.

Иван Караиванов

Когато се прави имуществената застраховка, има значение през коя година са строени сградите. Стандартите до около 1985 г. са, че те биха издържали за земетресение до 5-6 степен, след това се строят, за да издържат до 7-8 степен. Застрахователният агент не отива на място, когато изготвя полицата. Прави го след проблем, за да опише събитието на място. Ако види, например, че в жилището е правено преустройство, довело до щети, може и да откаже да заплати сумата. Експертът описва и друг скорошен вариант. Апартамент се наводнява при порой, поради пропаднал покрив. Агентът идва и прави предписание да се оправи покривът, но след определеното време ремонт не е направен, съответно – не изплаща част от дължимата сума, тъй като дефектът не е отстранен.

Цената при имуществените застраховки се смята на квадрат. Един квадрат към момента се оценява на минимум 700 лева, т. е. ако апартаментът е 100 кв. м., се оценява на 70 000 лева. Това означава, че базовата застраховка ще струва 70 лева на година. В този случай, при тотална щета, ще бъдат изплатени 70 000 лева, като застрахователно обезщетение.

Общо взето, базовата цена на застраховката включва пълна защита на недвижимото имущество. Защитата от пожар е първа и задължителна. След това в пакета се включват протекция от природни бедствия, земетресения, ВиК аварии… Самият клиент може да си определи за каква сума да застрахова над базовата, ако е правел основен ремонт, саниране и други подобрения, например. За застрахователната стойност и коефициентът на риск няма значение дали сградата е масивна, тухлена, с пълзящ кофраж. Някакво отношение за коефициента има земетръсната зона, в която имотът попада. България е разделена на три такива зони.

Към имуществената застраховка е възможно и допълнение – гражданска отговорност към трети лица, предимно за блокове, ако наводните съседа си, например. За предполагаеми щети от 2000 лева, застраховката е 2 лева. Могат да бъдат включени и разчистване на останки от пожар, настаняване в друго жилище докато тече ремонтът, както и застраховане на движимо имущество – техника, мебели и т. н.

Освен че имуществените застраховки не излизат скъпо на годишна база, се ползват и отстъпки, подчертава Иван Караиванов. Те са за еднократно плащане, за подновяване на договора… и водят до спад на цената на застраховката.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук