ДВЕ ЧИТАЛИЩА С КОНЦЕРТ ПРЕД БЪЛГАРСКАТА ОБЩНОСТ В ИСТАНБУЛ

контакти

На посещение в Истанбул на 26 и 27 април бяха читалищата „Събуждане“ – Радиево и „Съзнание“ – Голямо Асеново. С тях бе и оркестър „Агрофермер 2002 – Родопи“. За Цариград пътуваха 42 самодейци по покана на Настоятелството на българската общност там, чийто председател е Васил Лязев. Самата покана се осъществи със съдействието на Христо Копано, който е трето поколение „цариградски българин“. В края на миналата година Копано бе в Радиево, където взе участие в дегустация и оценка на вина. В димитровградското село той бе със съпругата си Павлина, която е родом от Димитровград.

До Истанбул пътувахме, за да изпълним концерт пред българската общност, като поводът бе Великденските празници. Осъществихме го в голямата зала на Българската екзархия, в кв. „Шишли“. Хората от българската общност споделиха пред нас, че от 10 години не е имало такъв хубав концерт. От все съре се веселиха, а в очите им се виждаха сълзи. За нас беше мечта да идем до Истанбул. Много се радваме, че успяхме да го посетим по такъв повод, коментира председателят на читалище „Събуждане“ Бончо Димитров.

С пристигането си в Истанбул в събота групата осъществи разходка с корабче по залива „Златният рог“, на „Босвора“, наричан така, защото блести като злато от слънцето. Екскурзията продължи с разглеждане на Египетския пазар, хиподрума, Синята джамия, църквата „Света София“, султанския дворец „Топкапъ“ и, разбира се, Капалъчерши. Същата вечер настоятелството на читалище „Събуждане“ и оркестърът имаше среща с настоятелството на българската общност в една от залите на Българската екзархия.

В неделя програмата продължи със Света литургия в българската църква „Свети Иван Рилски“, отслужена от отец Ангел. Кулминацията бе концертът пред хората от българската общност в голямата зала на Екзархията. В него участваха женската и мъжката фолклорни групи, както и певческата група към радиевското читалище. След това се включиха групата за автентичен фолклор към читалище „Съзнание“ и индивидуални изпълнители. Оркестър „Агрофермер 2002 – Родопи“, с ръководител Борис Христев и солисти Диана Иванова и Дянко Делчев,  повдигна допълнително настроението с български хора.

Посещението завърши с панорамна обиколка на Истанбул, водена от Христо Копано, който преди е бил професионален екскурзовод. Разходите по транспорта за отиване и връщане се покриха със спомоществователството на бизнесмена Митю Вълчев. Настоятелството на българската общност получи покана да посети Радиево за събора на селото – Архангеловден.   Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук