Две букви от гръцката азбука прескочени за името на новия COVID вариант. Защо?

Докато експерти и държавни ръководители продължават да се чудят каква точно опасност представлява вариантът Омикрон на коронавируса и какви мерки да предприемат, за да се справят разпространението му, редица западни издания продължават да се питат защо заради него бяха прескочени две букви от гръцката азбука.

По пътя на логиката новият вариант трябваше да се казва Ню според гръцката азбука, след като предишният бе кръстен Мю. Даже още в началото италиански медии говореха за новия вариант Ню.

После се оказа, че тази буква се прескача. Но и че заедно с нея се прескача и следващата Си и се стига директно до Омикрон.

Причините за този двоен пропуск бяха изтъкнати от Тарик Язаревич, говорител на Световната здравна организация, припомня „Фигаро“.

Според него Ню се бърка с английската дума за нов (new), а Си е често срещано китайско фамилно име. Мнозина се сетиха тогава за китайския лидер Си Цзинпин.

А правозащитници обвиниха СЗО, че е взела това решение, за да не подразни Пекин, който се дразнеше и когато преди време тогавашният американски президент Доналд Тръмп наричаше коронавируса – китайски вирус, отбелязва „Бизнес инсайдър“.

Източник: vesti.bgПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук