Два пъти скочи общинската сметка за ток, ще ограничават разходи

Два пъти скочи сметката за ток на Община Димитровград за миналия месец, когато са платени над 100 хил. лева. Тези пари не са предвидени в бюджета. Тепърва идват зимните месеци, когато потреблението във всички общински структури започва да се увеличава. Отделно ще дойдат сметките за улично осветление и т. н. Следващите месеци ще бъдат доста натоварващи от финансова гледна точка, когато говорим за плащанията на тока. На бюджета това ще се отрази негативно, което значи, че трябва да ограничим определени разходи, заяви кметът Иво Димов по темата за скока в цената на еленергията.

Пред  безпрецедентна криза сме, коментира преди дни и кметът на Хасково Станислав Дечев, представяйки изпълнението на дейности по подмяна на старите лампи от уличното осветление с енергоспестяващи LED тела. В началото на годината мегаватчас електроенергия беше 70 лева, сега е в пъти повече. Затова е подходящ моментът да използваме ресурсите си и да подменим осветителните тела като превантивна мярка, обясни кметът на областния град, който очаква държавата да поеме част от тежестта за разходите.

Димитровград подмени уличното си осветление в целия град преди две години. Според калкулациите, с него се спестяват около 40% еленергия. Ако не го бяхме направили, сметките за ток щяха да бъдат още по-високи, подчерта кметът на Димитровград Иво Димов.

Градоначалникът припомни, че Общината отдавна има готов проект за над 1.2 млн. лева, който обхваща промяната на уличното осветление във всички малки населени места. По думите му, само малка част от средствата за подобни дейности е останала в Плана за възстановяване и устойчивост, макар да е имало настояване тези пари да се запазят, защото е помощ за регионите.

Същевременно, друг голям проблем се очертават процедурите за доставка на ток. Общината в Димитровград например е провеждала три такива до този момент, стана ясно от разговора с кмета Иво Димов. Той обясни, че има сключен договор с фирма за заплащане на борсова цена плюс надбавка, какъвто е вариантът да се избегне доставчик последна инстанция.

За част от проблема, накратко – по процедурите се явяват фирми, една печели, в рамките на периода по подготовка на документацията цената вече е над предлаганата, фирмата се отказва, общината минава на доставчик последна инстанция, следва нова процедура, колелото пак се завърта и ситуацията се утежнява…

Какво всъщност е доставчик последна инстанция /ДПИ/?

Доставчикът от последна инстанция трябва да гарантира, че клиентите, които са задължени да напуснат  регулирания пазар, но все още не са избрали доставчик/търговец от свободния пазар или избраният от тях доставчик не извършва доставка по независещи от клиента причини, няма да останат без електроенергия. Лицензии за снабдяване с електроенергия от ДПИ  са издадени на EVN Електроснабдяване, ЧЕЗ Електро България, ЕНЕРГО-ПРО Продажби и ЕСП Златни пясъци, за срок от 26 години…, пише moitepari.bgПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук