Два пъти пълнолуние през октомври. Едното тази вечер

През този октомври ще видим Луната два пъти в пълнолуние. Едното е днес – Жетварска Луна. Така наричат пълнолунието, когато е близо до есенната равноденствена точка, в случая само 10 дни след равноденствието.
Тази вечер Луната ще изгрее огромна и жълто-оранжева в 19 ч. 35 мин. (за Димитровград), а Слънцето залязва в 18 ч. 57 мин. Така се създава възможност хората по-дълго да работят навън, откъдето произлиза и името Жетварска. Обикновено Луната е Жетварска през септември, но е била октомврийска и през 2017 г., и в други години преди това.
В края на октомври – на 31-ви, отново ще има пълнолуние. И тъй като ще бъде второто в рамките на един месец го наричат Синя Луна, (не, че луната ще бъде синя).
Любопитната информация е публикувана във Фейсбук от Иванка Данева, учител по астрономия в НАОП „Джордано Бруно“ – Димитровград.
Небето днес, все още е ясно. Ако се запази така и към 19 часа вдигнете поглед към него да видите Жетварската луна. Стискайте палци и за Синята в последната нощ на месеца.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук