ДВА ПЪТИ ПЕТЪК 13-ТИ ПРЕЗ 2013-ТА. ВТОРИЯТ – ДНЕС

Два пъти през настоящата година датата 13-ти се пада в петък. Така е било през септември, така е и днес – 13 декември. Допълнителен акцент е и това, че годината също е 13-та. През следващата 2014-та пък ще имаме само един – през юни. За някои денят е обикновен, други влагат някаква символика, както положителна, така и отрицателна.

Денят е наричан още „черен петък“ и от незапомнени времена поражда у хората смесени усещания. Петък 13 в световен мащаб, макар и за един ден, води до загуби за икономиката. Много суеверни предпочитат да си стоят вкъщи, отлагат покупки, отказват да пътуват и т. н.

Изследователите търсят корените назад в историята, свързани с петък 13, но хипотезите са различни. Една от тях се свързва с Тайната вечеря, на която присъствали Исус и 12-те апостоли, а последен идва Юда. Други смятат, че Христос е разпнат на тази дата, спомняйки си за Разпети петък. Трети свързват числото и деня с архаичен скандинавски мит. В Древен Рим пък магьосниците се събирали по 12, като вярвали, че 13-ят се свързва с нечиста сила…

В крайна сметка, дали петък 13 ще бъде добър или лош зависи не само от късмета, но и от нас самите, напук на всички нумерологически каканижения. 

[box_info]Леки като перо, нежни като ласка – бельо и пижами БОРЕТТИ [/box_info] Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук