ДВА МИЛИОНА БЪЛГАРИ ПРАЗНУВАТ НА НИКУЛДЕН. ЧЕСТИТО!

Над два милиона българи празнуват на Никулден, по данни на Националния статистически институт /НСИ/. На 6 декември празник имат както именниците, така и рибарите, моряците, банкерите и търговците. Денят е официален празник и на Бургас.

Над 200 000 са именниците на Никулден, от които 2/3 са мъже. Хората с името Николай са 93 878 мъже, което го нарежда на четвърто място сред най-често срещаните в България, а Никола – 28 255. Името Николина носят 14 454 жени, Николинка – 7855, Никол – 10 205, сочат данните на НСИ.

Около 33 000 са банковите служители, от които 73% са жени. През 2015 г. в страната са функционирали 29 банки – Българска народна банка и 28 търговски банки. Около половин милион са работещите в търговския сектор.

Никулден е един от важните православни празници, когато се отбелязва денят на Свети Никола. Чества се и в семействата, в които няма именник. По традиция, на празничната маса се сервира риба, най-често – шаран. Честито на всички празнуващи!Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук