ДВА ДНИ ПРАЗНИК ЗА 10 ГОДИНИ „ЗВЕЗДИЦА“

контакти

[quote]ТУРСКИ ХОРА ЩЕ СЕ ВИХРЯТ, РЕДОМ С БЪЛГАРСКИТЕ[/quote]

Международен фолклорен детски фестивал „С танците на дедите ни“ за своя 10-годишен юбилей организира читалище „Звездица“ – Димитровград. На 12 юни оркестърът към читалището и изпълнители от турския Кешан ще покажат фолклорното си майсторство. Те ще играят на сцената на бул. „България“, от 19:30 часа. Турски хора ще се вихрят, редом с българските. На следващия ден съставите от „Звездица“ и Кешан са подготвили музикално-танцов спектакъл. Този път мястото е спортна зала „Младост“, от 18:30 часа. Входът е свободен, казват организаторите.

От читалището Антония Иванова сподели само малка част от изненадите за публиката. Сред тях е възстановяване на народния обичай Ладуване. На 13 юни почетена ще бъде и годишнина от рождението на изтъкнатия хореограф Димитър Дойчинов. Появил се на бял свят точно на тази дата през 1937 г., напуснал ни преди пет лета. Той е автор на над 300 танцови произведения върху основата на етнографски материал от всички области на България. Много от тях – класики в жанра. Работил с професионалните ансамбли в Пловдив, Пазарджик, Смолян, Ямбол, Добрич, с ансамбъл “Филип Кутев” – София, “Пирин” – Благоевград и с редица самодейни състави из цялата страна. Голяма част от репертоара на „Звездица“ е по негови произведения, сподели Антония Иванова. Тя допълни идеята си да инициира награда за хореография на негово име. 

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук